Izvor: B92, 21.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudija Lukić: Branioče, ne preti

Beograd -- Predsednik sudskog veća na suđenju "zemuncima" Milimir Lukić upozorio jednog od branilaca optuženih da ne preti sudu.

"Nisam instrument politike, niti sam na određenom zadatku. Branilac preti sudu da će odgovarati ako se promene prilike. Ne preti, branioče, slobodan sam da sudim i odlučujem", rekao je Lukić, ne pomenuvši ime branioca, na početku današnjeg suđenja pripadnicima zemunskog klana u Specijalnom sudu.

Lukić je rekao da su sve vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na koje se branilac juče pozvao "sadržane u samom biću čoveka i da ih treba posedovati kako bi se o njima govorilo".

"Neiskren si, branioče, i prema sebi i prema nama, jer naplaćuješ honorare od suda čiji legitimitet osporavaš", rekao je Lukić.

Advokat Vladan Vukčević, branilac optuženog Sretka Kalinića, koji je u bekstvu, osporio je juče u završnoj reči legitimitet Specijalnog suda uz ocenu da je bilo političkih pritisaka na sud i upitao veće da li će "postupati po zadatku".

Advokat Aleksandar Đorđević danas je dva puta zatražio da odgovori na Lukićeve navode.

Predsednik sudskog veća to je odbio uz obrazloženje da bi trebalo sačekati da budu završeni tranksripti, kako bi učesnicima u postupku bilo potpuno jasno šta je tačno rekao.

Nastavak suđenja

U nastavku današnjeg suđenja, advokat Veljko Delibašić, branilac optuženog Dušana Krsmanovića, pozvao je sud da njegovog branjenika osudi na jedinstvenu kaznu do 20 godina zatvora ako ga oglasi krivim.

Delibašić je rekao da bi Krsmanoviću trebalo izreći kazne koje su "u granicama minimalnih" zbog mnogo olakšavajućih okolnosti.

On je naveo da bi se ubistva, otmice i teroristički napadi za koje je optužen dogodili i bez njegovog učešća jer je bio "sitan šraf" u hijerarhiji zemunskog klana.

"Veštaci psihijatri zaključili su da je Krsmanović osoba čija je inteligencija na donjoj granici proseka sa nedovoljno formiranim indentitetom", rekao je on.

"Pripadništvo grupi Dušana Spasojevića za njega je bila očaravajuća, a njegove sposobnosti da izađe iz grupe bile su limitirane jer je bio nesigurna i infantilna osoba, sklona manipulaciji", rekao je Delibašić.

Delibašić je dodao da je Krsmanović danas svestan kakvu je grešku učinio "kada je ušao u pakao iz kojeg nema izlaza".

"Krsmanović je bio ponizni rob zveri Dušana Spasojevića i bojao se da se nešto ne desi njemu ili njegovoj porodici ako ne posluša Spasojevića", rekao je Delibašić.

Dodao je da je Krsmanović zaista mislio da Spasojević "radi za DB i da državu čisti od kriminalaca". "Nijedan od ubijenih nije bio student teologije niti radnik. Svi su bili teški narko dileri i ubice", rekao je Delibašić.

Dodao je i da je Krsmanović poverovao Spasojeviću da radi za državu jer ga je vođa klana "slao da obezbeđuje pobednika na parlamentarnim izborima, Zorana Đinđića", a gledao je i kako šef šef poslaničke grupe DOS-a Čedomir Jovanović naređuje da Spasojevića obezbeđuje Jedinica za specijalne operacije.

"Kod Spasojevića su dolazili visoki državni činovnici, biznismeni, sudije, tužioci", rekao je Delibašić i ocenio da bi Krsmanović bio ubijen da je odbio Spasojevićeva naređenja.

Advokat Nikola Dumnić, zastupnik Milana Jurišića Jureta, koji je u bekstvu, rekao je da protiv njegovog branjenika nema nijednog dokaza.

On je rekao da Jurišić tokom druge polovine 2002. godine nije mogao da učestvuje u ubistvima i terorističkim napadima jer mu je operacijom "iz stomaka izvađeno nekoliko metara creva".

Branioci optuženih Saše Petrovića, Darka Milićevića, Tonija Gavrića, Milana Jovanovića i Selmana Hamidovića zatražili su da njihovi klijenti budu oslobođeni.

Branioci optuženih nastaviće iznošenje završnih reči u ponedeljak, u 9.30, u Palati pravde.

Članovi zemunskog klana terete se za 15 ubistava, tri otmice i terorističke napade na preduzeće Ljubiše Buhe Čumeta "Difens roud" i sedište Demokratske stranke Srbije.

Vođe i članovi klana ranije su prvostepeno osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića, a Ulemek je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.