Izvor: RTS, 14.Jan.2021, 18:00

Sud odbio da Darka Eleza izruči BiH

Viši sud u Beogradu odbio je molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza, koga traži zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala.
Viši sud je utvrdio da nisu ispunjene sve pretpostavke za izručenje Darka Eleza (40) Bosni i Hercegovini.

Precizira u saopštenju da je u prvom stavu rešenja suda utvrđeno da pretpostavke za neka krivična dela jesu ispunjene, dok u drugom stavu utvrđuje da za drugi niz krivičnih dela nisu ispunjene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pretpostavke za izručenje, zbog čega se molba odbija.
Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sud u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rešenja, saopštio je Viši sud u Beogradu.
Elezu je nedavno ekstradicioni pritvor produžen zbog opasnosti od bekstva.
Molbom Ministarstva pravde BiH traži se izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog dela organizovanog kriminala.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.
Ta istraga se odnosi na teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i druga krivična dela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju.
Lokalni mediji su preneli da je reč o ubistvima - vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika nočnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.
Tužilaštvo BiH tvrdi da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih dela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je uhapšen u Beogradu po poternici Interpola Sarajevo.
Eleza tužilaštvo takođe traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u od 2005. do 2009. godine.
Ministarstvo pravde Srbije primilo 22. decembra originalnu molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Eleza, koje su prosleđene sudu na odlučivanje o ispunjenosti uslova za izručenje.
Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.
Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu. On ima pasoše i Srbije i BIH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Viši sud delimično usvojio molbu izručenje Eleza BIH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2021

Viši sud u Beogradu delimično je odbio, delimično usvojio molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza (40), koga traži zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala...U novom saopštenju suda se obrazlaže odluka i precizira da je u prvom stavu rešenja suda utvrđeno da su ispunjene...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Viši sud odbio da izruči Darka Eleza BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jan.2021

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu odbio je molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza (40), koga traži zbog niza krivičnih dijela organizovanog kriminala.

Nastavak na Nezavisne Novine...

VIŠI SUD DONEO ODLUKU: Odbijen zahtev BiH za izručenje Darka Eleza

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2021

Molbom Ministarstva pravde BIH traži se izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog dela organizovanog kriminala...Viši sud u Beogradu odbio je molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza (40), koga traži zbog niza krivičnih dela organizovanog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.