Sud naložio prinudno privođenje muftije Zukorlića

Izvor: Blic, 15.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud naložio prinudno privođenje muftije Zukorlića

Sudsko veće Okružnog suda u Beogradu naložilo je prinudno dovođenje glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića kao svedoka na suđenju 15 novopazarskim vehabijama optuženih za terorizam.



Veće je donelo rešenje da se muftija Zukorlić prinudno dovede na sud kako bi svedočio u ovom predmetu pošto današnji izostanak sa svedočenja nije opravdao.

Predsednik tog veća Milan Ranić kazao je da će veće naknadno zakazati glavni pretres >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na koji će Zukorlić biti priveden kako bi svedočio.

Novopazarske vehabije se terete za planiranje terorističkih napada na neke objekte u Beogradu, za udruživanje radi protivustavne delatnosti, nedozvoljeno držanje oružja, kao i planiranje ubistva muftije Zukorlića.

Na današnjem glavnom pretresu svedočio je policajac Mladen Kapor, koji je sredinom aprila prošle godine teško ranjen u Donjoj Tranavi kod Novog Pazara, prilikom hapšenja jedog od vehabija Ismaila Prentića, koji je u toj policijskoj akciji ubijen.

Prentić se krio sa sada optuženima Senadom Ramovićem i Safetom Bećirovićem, kada su otvorili vatru na policijske snage koje su opkolile kuću u kojoj su se krili.

Kapor je zahtevao da svedoči iz poseben prostorije kako mu se ne bi video lik i da mu glas bude modifikovan, što je sudsko veće i prihvatilo.

Po iskazu svedoka, petnestak policajaca dobilo je naređenje da uhapse grupu ljudi koji se nalaze u objektu u blizini Novog Pazara, i da ih uhvate žive.

Kapor je rekao da je sa kolegom obezbeđivao levu stranu kuće, da su lupali na vrata govoreći „policija, predajte se”, da su čuli daje neko izgovorio 'bomba', da je usledilo zatišje, a zatim da je otpočela paljba.

U jednom terenutku, kako je naveo svedok, osetio je da je ranjen u levu nogu, da su mu kolege pružile prvu pomoć, ali da je on pao u nesvest i da se više nije sećao ničega.

Posle svedočenja Kapora, optuženi Ramović je rekao da svedok ne govori istinu i da „Alahovo prokletstvo onome ko ne govori istinu, ja ili on”.

On je naveo da su iz kuće bacili bombu tek pošto je policija razvalila vrata kuće i da su to uradili jer su prethodno imali informacije da policija hoće da ih ubije.

Zukorlić nije došao u sud zbog novih pretnji

Muftija Muamer Zukorlić nije došao danas na suđenje grupi vehabija jer je dobio informacije o novim pretnjama. Zukorlić je krenuo ka Beogradu radi svedočenja pred Specijalnim sudom, ali je bio prinuđen da se vrati u Novi Pazar, navodi se u saopštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Razlog za povratak bile su informacije o pretnjama njegovoj bezbednosti do kojih je došlo obezbeđenje Zukorlića. Mešihat je izrazio očekivanje da će Specijalni sud blagovremeno utvrditi novi datum za svedočenje kako bi muftija mogao da uskladi obaveze i odazove se pozivu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.