Sud: NN lice ubilo Ćuruviju, optuženima 100 godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2021, 07:48

Sud: NN lice ubilo Ćuruviju, optuženima 100 godina zatvora

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) osudilo je danas na ukupno 100 godina zatvora četvoricu nekadašnjih pripadnika državne bezbenosti (DB) zbog učešća u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Ćurviju je i prema novoj presudi ubilo NN lice dok su mu DB-ovi dali logističku podršku.

Zbog podstrekavanja na ubistvo na po 30 godina zatvora ponovo su na iste kazne osuđeni tadašnji šef DB-a Radomir >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak koji je u bekstvu, pa mu je presuda biti izrečena u odsustvu.

Ovo je druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, upravo zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj NN lica koje se ne pominje u optužnici.

I na novu presudu i Tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Izricanju presude prisustvuje predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić.

Marković po sopstvenoj želji nije dovođen na izricanje presude.

Romiću i Radonjiću, koji su prisustvovali izricanju, danas je produžen kućni pritvor.

Četvorica optuženih su i posle prvog suđenja bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta odlukom Apelacionog suda koji je naložio ponavljanje suđenja, jer je tom presudom u slučaj uvedeno NN lice kao neposredni izvršilac ubistva, što je suprotno optužnici.

U optužinici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici gde je živeo.

Ubijen je između 16:39 i 16:45, dok je sa njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa".

Prpa od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Specijalni sud: Danas presuda za ubistvo Ćuruvije, u ponovljenom postupku

Izvor: Danas, 02.Dec.2021

Sudsko veće Specijalnog suda izreći će danas, u ponovljenom postupku, presudu za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije nekadašnjim pripadnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.