Izvor: B92, 08.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Država da plati Veljkoviću

Požarevac -- Država dužna da Miletu Veljkoviću na ime nematerijalne štete plati 100.000 dinara.

Po pravosnažnoj presudi Okružnog suda u Požarevcu, država Srbija dužna je da novinaru Miletu Veljkoviću isplati 100.000 dinara na ime naknade nematerijalne štete zbog nezakonitog upada policije u njegovu porodičnu kuću 2000. i protivpravnog hapšenja i zadržavanja u pritvoru.

Presuda je Veljkoviću uručena danas. Veljković je uhapšen u maju 2000, a u pritvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je proveo više od 20 sati. Veljković je izjavio da je presuda sramota za požarevačko pravosuđe i dodao da je prvostepenu presudu Opštinski sud doneo još krajem septembra, a da je Okružni sud na donošenje drugostepene presude po žalbi čekao više od godinu dana.

Veljkovićev odštetni zahtev za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede časti, ugleda, slobode i prava ličnosti bio je 450.000 dinara. Opštinski sud je presudio da je država dužna da plati 325.000, dok je Okružni sud doneo presudu kojom državu obavezuje da plati 100.000 dinara.

Veljković je najavio žalbu Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.