Sud: Drašković plaća Radonjiću 100.000 dinara

Izvor: Politika, 22.Avg.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Drašković plaća Radonjiću 100.000 dinara

Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu po kojoj je lider SPO-a povredio dostojanstvo, čast i ugled nekadašnjem šefu Beogradskog centra DB-a

Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković obavezan je pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu da nekadašnjem šefu Beogradskog centra Državne bezbednosti Milanu Radonjiću, na ime nematerijalne štete, isplati 100.000 dinara sa zakonskom kamatom, kao i 93.700 dinara na ime troškova postupka. Drašković je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obavezan da novac isplati zbog toga što je, kako je sud utvrdio, Radonjiću prouzrokovao duševni bol, povredio ljudsko dostojanstvo, čast i ugled. Lider SPO-a je 19. juna 2008. gostujući u emisiji na TV B 92, nazvao Radonjića „ubicom sa Ibarske magistrale”, iako je nekadašnji šef beogradskog RDB toga dana pravnosnažno oslobođen optužbi u tom slučaju presudom Vrhovnog suda Srbije.

Pored ostalog, Drašković je gostujući u „Poligrafu” rekao da je Radonjić „član zločinačkog udruženja i terorističkog tima Slobodana Miloševića” i označio ga kao vinovnika zločina na Ibarskoj magistrali.

Za zločin na Ibarskoj magistrali, u kom su nastradali Draškovićevi saradnici, osuđeni su pripadnici Jedinice za specijalne operacije, kao i šef DB Radomir Marković.

Presudom Apelacionog suda, u koju je „Politika” imala uvid, odbijena je žalba Draškovića, a prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu iz juna 2014. preinačena je samo u delu koji se odnosi na troškove postupka.

– Tvrdnje su iznete u televizijskom programu sa nacionalnom frekvencijom, velikom gledanošću i rejtingom, pa je tuženi postupao suprotno imperativu da se u javnom glasilu, u televizijskom programu, niko ne sme označiti učiniocem kažnjivog dela, odnosno oglasiti krivim pre pravnosnažnosti odluke suda. Prilikom iznošenja ovih tvrdnji, tuženi nije načinio jasno distinkciju između sopstvenog mišljenja i uverenja i činjeničnih tvrdnji, za koje tvrdi da su notorne. Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, zatim pravilnom primenom materijalnog prava zaključio da je Drašković u obavezi da Radonjiću nadoknadi nematerijalnu štetu za pretrpljeni duševni bol zbog povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva, navodi se u presudi Apelacionog suda.

U presudi piše i da iznete tvrdnje odražavaju mišljenje tuženog da Radonjića smatra krivim za krivično delo, iako krivica nije dokazana po zakonu.

Radonjiću je u toku ponovljeno suđenje za učešće u logističkoj podršci za pokušaj ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. On se nalazi u pritvoru i u toku mu je suđenje za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.

Vuk Drašković: Srpsko pravosuđe kao prokleta avlija

Presuda Apelacionog suda pokazuje da je srpsko pravosuđe prokleta avlija puna Abidaga, radnika Službe bezbednosti Miloševićevog režima, izjavio je juče Vuk Drašković za „Politiku”. Ističući kako je na ovu odluku, koju naziva ruglom pravosuđa, uložena revizija, on je izrazio očekivanje da će je Kasacioni sud ukinuti. „Ako tako ne bude, platiću Udbi za bol što sam im izmakao i što sam živ”, najavljuje Drašković.

– Prava je blasfemija presuditi da preživela žrtva državnog terora plati odštetu za duševnu bol ubici, organizatoru atentata i to u trenutku kad se Radonjić nalazi u zatvoru i sudi mu se za organizaciju uspelog atentata na Slavka Ćuruviju i još jednog, neuspelog atentata na mene u Budvi, za koji je već prvostepeno osuđen na osam godina zatvora. Priznajem da Milan Radonjić trpi duševni bol ali zbog toga što sam preživeo atentat na Ibarskoj magistrali, i zato je Apelacioni sud i potvrdio presudu radnika Udbe Jelene Kilibarde, koja je u sudu zadužena da brani službu i kažnjava njene žrtve – rekao je Drašković. D. B.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.