Izvor: Politika, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkuju glađu, traže amnestiju

Požarevac – U Kazneno-popravnom domu "Zabela" u Požarevcu, oko 130 zatvorenika juče je drugi dan zaredom odbijalo hranu tražeći obećano usvajanje Zakona o amnestiji. Uprkos činjenici da su protest započeli upravo zatvorenici iz zloglasnog Sedmog paviljona, gde su smešteni osuđeni za najteža krivična dela, u požarevačkom zatvoru situacija je juče bila mirna, a nema ni najava o radikalizaciji protesta. Ovo je juče potvrdio i novi direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Saša Vukadinović.

U Sedmom paviljonu KPD Zabela kaznu izdržavaju Dušan Maričić Gumar, poslednji komandant Jedinice za specijalne operacije, Zoran Jotić Jotka, vođa kruševačkog klana, zatim pripadnici veterničkog klana braća Zličić, Mlađan Mićić Pacov, Kristijan Golubović i mnogi drugi opasni kriminalci manje poznati javnosti, ali koji su se izvršenjem najtežih krivičnih dela kvalifikovali za odsluženje kazne u najčuvanijem delu najvećeg zatvora na Balkanu, u kojem se trenutno nalazi oko 1.300 osuđenika.

Predlog Zakona o amnestiji je prošle godine nekoliko puta bio razlog za proteste u srpskim zatvorima. Zatvorenici su smatrali da su prevareni, budući da su upravo zbog obećane amnestije glasali za usvajanje Ustava Srbije. Situacija u Zabeli i zatvoru u Nišu kulminirala je 24. novembra prošle godine, kada su protesti prekinuti upadom Žandarmerije u zatvore. Tada je u niškom zatvoru povređeno 40 osuđenika, dok je njih desetak u zabelskom Trećem paviljonu prerezalo sebi vene.

M. Albunović

[objavljeno: 04.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.