Štrajkači prete da će zaključati sudove

Izvor: Blic, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači prete da će zaključati sudove

BEOGRAD - Sindikat pravosuđa Srbije dao je rok republičkoj vladi da do večeras odgovori na poziv na javne pregovore, u prisustvu medija, o njihovim zahtevima za povećanje plata i potpisivanje kolektivnog ugovora.



Ukoliko se Vlada ogluši na to, od sutra je moguće zaključavanje sudova, kao i prestanak rada na pritvorskim predmetima, suđenjima na kojima se odlučuje o deci i na izricanju privremenih mera.

- Svesni smo da time može doći do narušavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bezbednosti građana jer nije svejedno kada treba odlučiti o pritvoru ili produžetku nekoga ko je osumnjičen za ubistvo ili neko drugo teško krivično delo. Ali, da li o tome više treba da razmišljaju ministri koji primaju milion dinara, ili mi zaposleni u sudu koji zarađujemo 15.000 - kaže za „Blic" Slađanka Milošević, sekretar Sindikata.

Prema sadašnjem ponašanju ministara i Vlade, navodi ona, jasno je da Vladi nije važno kako rade sudovi, da li postupaju u interesu građana, već im je jedino stalo do novca od naplaćenih sudskih taksi.

- A gde odlazi taj novac i kako se troši, mi ne znamo. Sigurno je samo da ni delić ne ide u naše zarade - tvrdi naša sagovornica.

Podaci sindikata ukazuju da je u štrajku više od 400 od 450 sudova, tužilaštava i sudova za prekršaje. Ministar pravde Dušan Petrović negirao je to navodeći da oko 70 sudova ispunjava minimum procesa rada. Inače, ni prošlonedeljni sastanak Sindikata sa predstavnicima Vlade nije doveo do rešenja problema. Vlada je sindikalcima ponudila da 2.000 ljudi zaposlenih u pravosuđu ode u penziju ili prihvati saocijalni program, što bi moglo da dovede do povećanja plata do 30 odsto. Sindikalci su to odbili.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.