Strah od plave koverte

Izvor: Politika, 24.Jul.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od plave koverte

Iz Prekršajnog suda u Nišu godišnje se pošalje oko 40.000 poziva, a tek nešto više od trećine uruči se strankama

Niš – O Prekršajnom sudu u Nišu od početka ove godine više puta se govorilo, ali samo u smislu teških i skoro nerešivih problema oko skučenih i neuslovnih prostorija u kojim ova pravosudna ustanova radi. Iako je reč o državnom organu, niško gradskog rukovodstva pokušava da obezbedi bolje i kvalitetnije uslove za rad sudija za prekršaje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svom gradu. Uz pomoć Ministarstva pravde, koje bi finansiralo adaptaciju, bilo je planirano da se Učiteljski dom, objekat odmah uz Palatu pravde u Nišu, ustupi Prekršajnom sudu. Društvo učitelja Niša, međutim, protivi se tome i došlo se u pravu pat poziciju.

Prošlonedeljni boravak predstavnika američke agencije USAID, koja takođe namerava da finansijski pomogne da se svakodnevne gužve reše i stvore bolji uslovi za rad sudija u Nišu, izbacio je na svetlost dana i nešto o čemu se malo zna. Preko 60 odsto sudskih poziva od niških „prekršajaca“ nikada ne stigne na poslate adrese i do onih koji bi trebalo da se pojave pred sudom!?!– To kod nas ponekad izgleda kao što je bilo, na primer, prošlog četvrtka: u našem sudu, po protokolu i na osnovu ranije zakazanih ročišta, za taj dan bilo je predviđeno saslušanje 60 pozvanih stranaka za razne vrste učinjenih prekršaja. Odazvalo se samo pet stranaka. Ostali nisu došli. Razlog nedolaska je neuručen poziv. Ili stranka nije na adresi, koju sud ima, promenila je, ili je nepoznata, ili poštanski službenici nisu uspeli da predaju poziv jer stranka nije kod kuće, a niko drugi od familije i ukućana neće primi kovertu – ispričali su nam u niškom Prekršajnom sudu.

Godišnje se iz Prekršajnog suda u Nišu, rečeno nam je, pošalje oko 40.000 sudskih poziva za pojedinačne, odnosno individualne prekršaje i za prekršaje vlasnicima privatnih firmi i preduzetnicima. U sud se odazove tek petnaestak hiljada građana. Obaveza suda je da pozive šalje sve dok se stranka sama ne odazove, ili kada „dara prevrši meru“ policija privede neurednog.

Kakva je situacija najbolje govori podatak da je za poslednjih godinu dana čak 11.000 poziva poslato tri ili više puta. Ima i toga da se po šest i sedam puta neko poziva da dođe u sud.

Predstavnici ove pravosudne ustanove imali su više dogovora s ljudima iz niške pošte kako bi problem bio rešen. U pošti su po ko zna koji put ponovili da raznosači rade po propisima, primenjujući pravilnik o ličnoj dostavi pošiljki. Dva puta je predviđeno da se poziv za prekršajni sud, kao i svako drugo preporučeno pismo nosi na naznačenu adresu, a treći put, ukoliko nikoga nema u kući ili stanu, ostavlja se u sandučetu pismeno obaveštenje o prispeću pošiljke. Posle toga stranka u najbližoj pošti u roku od pet dana treba da podigne poziv.

U niškoj pošti rekli su da se redovno kontroliše rad dostavljača na terenu, a gde se uoče nepravilnosti poštanski službenici se kažnjavaju. To je, ipak, bilo veoma retko i zaključak je da očigledno Nišlije namerno ili iz nekih drugih razloga neće da se odazivaju na sudske pozive, kao i  da postoji i strah od plavih koverti. Predsednica ovog suda Vera Cvjetković, međutim, kaže da se poslednjih meseci umesto u plavim, za koje građani znaju da dolaze od suda, pozivi šalju u belim kovertama. Ali, stanje se nije mnogo promenilo.

Toma Todorović

objavljeno: 25.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.