Stradala dvojica radnika na gradililštu

Izvor: Blic, 11.Sep.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stradala dvojica radnika na gradililštu

BEOGRAD, PODGORICA - Građevinski radnik Milan Aleksić (59) poginuo je juče u 13.45 sati kada je pao sa radne platforme na drugom spratu zgrade „Deltinog" gradilišta u Bloku 67 u Novom Beogradu, a preksinoć je od povreda zadobijenih pri padu sa merdevina preminuo Rahim Pepeljak (33) iz Bijelog Polja, koji je radio na objektu „Delta sitija" u Podgorici.

- Milan Aleksić, radnik „Kongrapa", izgubio je ravnotežu i pao sa platforme visine 6,5 metara. Neposrednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << očevidaca nije bilo, a kolege koje su čule udarac o zemlju pritrčale su i pokušale da mu pomognu. Šef gradilišta mi je rekao da je Milan pet minuta davao znake života, ali da je preminuo pre dolaska Hitne pomoći - kaže Aleksandar Tomanić, inspektor rada, koji je obavio uviđaj.

On kaže da uzrok ove nesreće još nije poznat, ali da je, prema rečima odgovornih na gradilištu, Aleksić nosio šlem i neophodnu zaštitnu opremu.

- Ne isključujem mogućnost da je Aleksiću pozlilo, ali okolnosti pod kojima je došlo do nesreće biće poznate nakon obdukcije i policijske istrage - navodi Tomanić.

Na mesto nesreće ubrzo su stigle uviđajne ekipe policije, kao i Hitna pomoć koja je mogla samo da konstatuje smrt.

Na „Deltino" gradilište u Univerzitetskom naselju, u kojem će biti smešteni sportisti na predstojećoj Univerzijadi, juče posle tragedije došao je i član gradskog veća zadužen za sport Goran Kreclović, koji takođe nije mogao da kaže kako je radnik poginuo.

- Rano je govoriti u uzroku smrti dok traje istraga. Čim budemo imali tačne informacije, bićete obavešteni. Ono što mogu da kažem jeste da će grad Beograd porodici nastradalog radnika uputiti jednokratnu materijalnu pomoć od 278.000 dinara - izjavio je Kreclović.

Porodica Rahima Pepeljaka, koji je nastradao u Podgorici, juče je izrazila sumnju da je on preminuo posle pada sa visine od dva do tri metra.

Oni tvrde da su u priči sa njegovim kolegama došli do informacija koje se razlikuju od zvaničnog nalaza istražnih organa i insistiraće na tome da se istraga temeljno obavi.

Istražni sudija Miladin Pejović, koji je vodio istragu, naložio je obdukciju tela nesrećnog mladića kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti i okolnosti pod kojima je ona nastupila.

Inspekcija pojačala nadzor

Inspektorat za rad Ministarstva rada i socijalne politike započeo je juče akciju pojačanog nadzora gradilišta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Kako se navodi u saopštenju ministarstva, ova akcija se sprovodi kako bi se proverilo sprovođenje mera bezbednosti i zaštite radnika na gradilištima i time smanjio broj povreda na radu i profesionalnih oboljenja. Nadzorom će biti obuhvaćena gradilišta na kojima se izvode grubi radovi, a kontrolu će vršiti 40 inspektora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.