Što pre usvojiti zakon o bezbednosti saobraćaja

Izvor: Politika, 28.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što pre usvojiti zakon o bezbednosti saobraćaja

Nacrt ovog pravnog akta izrađen je 2005. i do danas još nije stigao ni do vlade

Predstavnici srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja zatražili su juče od nadležnih da što pre usvoje zakon o bezbednosti saobraćaja i time doprinesu smanjenju nesreća na putevima u Srbiji. Nacrt tog pravnog akta izrađen je 2005. i do danas još nije stigao ni do vlade, a kamoli Skupštine Srbije, rekao je na konferenciji za novinare direktor Komiteta Damir Okanović.

On je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da su sve relevantne evropske i svetske institucije, poput EU , Svetske zdravstvene organizacije i Svetske banke, dali pozitivno mišljenja na Nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja. Predsednik Komiteta Milan Vujanić je istakao da bi usvajanje tog pravnog akta dovelo do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u Srbiji i broja smrtnih slučajeva na drumovima.

Vujanić je rekao da u Engleskoj na 10.000 registrovanih vozila godišnje pogine jedna osoba, u Srbiji, prema istim parametrima, 11, a u Obali Slonovače 111, pozvavši nadležne da se izjasne s kim žele da se porede. On je ukazao i da je neophodno, po ugledu na razvijene države Zapada, formirati odgovarajuće nacionalno telo koje bi imalo politički i finansijski autoritet pri staranju o bezbednosti u saobraćaju.

Predstavnici Komiteta zahvalili su novinarima na iscrpnom izveštavanju o stanju u saobraćaju u Srbiji, ocenivši da je rezultat toga i 54 manje poginuli u prvih šest meseci ove u odnosnu na isti period 2007. godine.

Oni su ukazali na niz nelogičnosti u postavljanju saobraćajnih znakova, posebno onih koji se odnose na ograničenje brzine, što dovodi do zbunjivanja vozača i pisanja nepotrebnih kazni.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Vozači ne veruju signalizaciji

Nadležni organi trebalo bi da preispitaju ograničenja brzine, kako bi se povratilo poverenje građana u putnu signalizaciju, jer većina vozača time nije zadovoljna, upozorili su juče čelnici nevladine organizacije Srpski komitet za bezbednost saobraćaja.

Predsednik Komiteta Milan Vujanić je, na konferenciji za novinare, rekao da među vozačima postoji tenzija jer im se događa nepravda, pošto su mnogi znakovi ograničenja brzine nelogično postavljeni, zabranjuje se preticanje tamo gde je moguće, a nejasne su i neke zabrane skretanja i parkiranja.

Direktor Komiteta Damir Okanović je, prezentujući rezultate ankete koja je sprovedena među 200 beogradskih vozača svih starosnih i obrazovnih struktura, istakao da nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja još čeka u Ministarstvu unutrašnjih poslova i nije dostavljen vladi.

Fonet

[objavljeno: 29/08/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Mnogo nesreća zbog loše signalizacije

Izvor: Glas javnosti, 29.Avg.2008, 07:37

BEOGRAD - Predstavnici srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja zatražili su juče od nadležnih organa da što pre usvoje zakon o bezbednosti saobraćaja kako bi se smanjio broj nesreća na putevima u Srbiji...Direktor Komiteta Damir Okanović naglasio je da Nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.