Stiglo 13 respiratora u Novi Pazar, stiže još pet; Vučić: Iduće dve sedmice biće izuzetno teške

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2020, 09:34

Stiglo 13 respiratora u Novi Pazar, stiže još pet; Vučić: Iduće dve sedmice biće izuzetno teške

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas tokom posete Novom Pazaru da će, pored danas dopremljenih deset kliničkih i tri transportna respiratora, novopazarska bolnica dobiti i pet neinvazivnih respiratora na kojima Kinezi posebno insistiraju.

"Ovo nije samo za koronu, jednog dana i klinički centar da podignemo u Novom Pazaru", rekao je Vučić tokom razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave u Novom Pazaru ispred kamiona sa respiratorima.

On je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će im biti poslato i pet neinvazivnih respiratora, koje zovu veštačka pluća, a koji se koriste kada bolesnike skinu sa klasičnih respiratora i koji im onda pomažu da se ne uguše u narednih nekoliko dana.

Vučić je dodao da su neinvazivni respiratori puno pomogli u lečenju bolesnika u Vuhanu.

Predsednik je poručio gradonačelniku Nihatu Biševcu i direktoru bolnice u Novom Pazaru Mehu Mahmutoviću da je najvažnije da se što više dezinfikuje zgrada bolnice i da odvoje koronu od svega drugog, pošto je to ono što su kineski stručnjaci kada su došli u Srbiju prvo tražili da se uradi.

Vučić je dodao da su respiratori za Novi Pazar iz Kine.

On je rekao da je veoma važno da se obezbedi i dobar transport do Novog Pazara i da će se zato ubrzati gradnja planiranih puteva, odnosno brze magistrale između Pazara i Raške i Kraljeva.

Podsetio je da ide i autoput kojim će se povezati Čačak sa Kraljevom, kao i da će biti i veza autoputem do Kragujevca.

Predsednik Srbije je istakao da država ulaže više od 30 miliona evra u razvoj Novog Pazara, kao i da je kada je dolazio danas helikopterom video koliko još stvari treba uraditi u tom gradu.

Biševac i Mahmutović su zahvalili predsedniku na pomoći i istakli da će im ona puno značiti ne samo u ovoj situaciji.

Brinemo o vama, nebitno ko je Srbin, ko Bošnjak

Predsednik je poručio danas građanima Novom Pazara, da država vodi računa o njihovom zdravlju i da je ponosan na to što je u Srbiji nebitno ko je Srbin, a ko Bošnjak.

"Još jedna teška noć i dan je za nama. Došao sam u Novim Pazar da kažem narodu Pazara ali i Raške, Sjenice i Tutina da smo svi zajedno u ovoj teškoj borbi", poručio je Vučić.

Kaže da je doneta velika pomoć za Pazar koja je trajno poklonjena: 10 kliničkih respiratora, tri transportna respiratora koje mogu da koriste delom i kao kliničke, zatim 22.000 hirurških maski, 3.000 epidemioloških maski, više hiljada rukavica, kaljače, zaštitna odela i 250 skafandera.

"Svi treba da znaju da brinemo o vama i vodimo računa o vašem zdravlju", poručio je Vučić i izrazio nadu da će se suzbiti žarište u Novom Pazaru.

On je zamolio Pazarce da budu disciplinovani, dodajući da zna Pazarci žive bez straha i da zna da je za njih najgore kada im neko kaže da se plaše od nečega, zbog čega im je poručio da se plaše da ostanu kod kuće, kako bi mu oni u inat dokazali suprotno.

Vučić je rekao da je zaraza došla u Pazar preko domina koje su igrane sa ljudima koji su došli iz inostranstva i da je sad zato zaraženo i dvoje dece od dve godine i jedno dete od tri godine, upravo preko domina koje su igrali sa bakama i dekama.

"Šta smo mogli kao Srbija, to smo i uradili i pokazali da je svejedno da li je neko Srbin ili Bošnjak, da smo ljudi i da ćemo da se borimo za zdravlje i jednih i drugih".

Vučić je, takođe, rekao da je imao razgovore sa predstavnicima opštine u trajanju od jednog sata i da su Srbi i Bošnjaci na tom sastanku kao braća razgovarali bez ikakve razlike, sa ciljem kako da se sačuva život u Novom Pazaru.

"Molim ljude da budu disciplinovani, naredne dve nedelje biće izuzetno teške. Molim ljude da pokažu odgovornost i ozbiljnost. Danas smo počeli da govorimo i o velikim projektima ovde i sledeće godine će početi da se gradi pruga od Požege do Duge Poljane čime će biti povezan ceo Pešter sa Beogradom i Sarajevom", naveo je Vučić i zahvalio na gostoprimstvu.

Dodao je da će sledeći put kada bude došao u drugim okolnostima razgovarati sa njima o brojnim ekonomskim projektima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić u Novom Pazaru: Još jedna teška noć za nama

Izvor: B92, 06.Apr.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u poseti Novom Pazaru povodom isporuke 10 kliničkih i tri transportna respiratora za bolnicu u tom gradu...Kako je najavljeno iz predsedništva, respiratori su isporučeni u 11 časova u zgradi Skupštine opštine...Vučić je juče najavio da će obići...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.