Izvor: B92, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šteta od požara 432 miliona

Novi Sad -- Direktna i indirektna šteta od požara koji je u julu pogodio Deliblatsku peščaru iznosi 432 miliona dinara, navode nadležni.

Direktorka Javnog preduzeća Vojvodina šume Marta Takač je na konferenciji za novinare u Novom Sadu kazala da je u požaru izgorelo ukupno 546 hektara uglavnom borove i bagremove šume, i dodala da za revitalizaciju tih površina treba obezbediti 35 miliona dinara.

"S obzirom na to da pošumljenost u Vojvodini ne premašuje šest >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto, čak i da izgori samo hektar šume u Vojvodini, šteta bi bila velika, tako da su podaci o posledicama požara u Deliblatskoj peščari poražavajući", kazala je Takačeva.

Dodala je da je Vojvodina područje sa najmanje šume u Evropi i da joj nedostaje oko 180.000 hektara šume.

Prema njenim rečima, u Deliblatskoj peščari u toku je sanacija požarišta, a na jesen bi trebalo da počne pošumljavanje.

Takačeva je kazala da u Deliblatskoj peščari "savršeno funkcioniše" video nadzor, ali u ovom slučaju to nije bilo od pomoći da se otkrije uzrok požara, jer je vatra planula tokom noći.

"Požar je došao iz vikend naselja, ali uzročnik još nije otkriven, tako da se ne može tvrditi da je kriv ljudski faktor", kazala je Marta Takač.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.