Izvor: Blic, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stečajna mafija izlazi pred sud

Stečajna mafija izlazi pred sud

BEOGRAD - Suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe, u javnosti poznate kao stečajna mafija, počinje danas u Specijalnom sudu.

Na optuženičkoj klupi naći će se 32 okrivljena. Troje optuženih je u bekstvu, pa će im se suditi u odsustvu. Oni se terete da su raznim mahinacijama prilikom stečaja više preduzeća oštetili državu za oko 50 miliona evra.

Skoro svi optuženi u istrazi su negirali krivicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tužilaštvo inače namerava da izvede 216 svedoka koji bi svojim iskazima trebalo da potvrde navode optužnice, napisane čak na 181 strani.

Organizatori stečajne mafije su, prema optužnici, Goran Kljajević, suspendovani predsednik Trgovinskog suda u Beogradu, Nemanja Jolović, advokat, Sekula Pijevčević, bivši bankar i biznismen, i Slobodan Radulović, nekadašnji generalni direktor 'C marketa'.

Prva trojica su u pritvoru, a Radulović je u bekstvu.

Članovi organizovane kriminalne grupe bili su, tvrdi Specijalno tužilaštvo, i Delinka Đurđević, suspendovani sudija Trgovinskog suda u Beogradu, Milinko Brašnjović, biznismen iz Beograda, Jasmina Kojić-Pavlović, advokat iz kancelarije 'Jolović', Jelica Živković, smenjeni generalni direktor 'Poštanske štedionice', kao i još 26 optuženih.

Ova grupa je, kako tvrdi tužilaštvo, osnovana početkom 2003. godine i do 12. aprila 2006, kada je većina uhapšena, delovala je 'u međunarodnim razmerama'. Pri tome je koristila 'privredne i poslovne strukture i uticaj na sudsku vlast' da bi stekla ogromnu materijalnu dobit. Samo su 'C market ', prema optužnici, 'olakšali' za oko 20 miliona evra. 'Poštansku štedionicu' su oštetili za oko 14 miliona evra, a GP 'Rad' za više od deset miliona evra. Ova grupa oštetila je i 'Beko', 'Ineks intereksport', 'Komel', 'Invest zavod' 'Beogradski eskontni centar'...

A. Ž. A. Nova hapšenja

Iako je u novembru podignuta optužnica, u toku su istražni postupci protiv još dvadesetak osumnjičenih. Krajem decembra uhapšena je Ivana Primović, advokat, zbog sumnje da je sa članovima ove kriminalne grupe oštetila GP 'Rad'. Takođe zbog sumnje da je poslovnim malverzacijama oštetio GP 'Rad' za više od sedam miliona evra, uhapšen je i Đorđo Antelj, vlasnik i direktor 'Gemaxa'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.