Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stečajna": Kojićeva na slobodi

Beograd -- Sudsko veće Okružnog suda u Beogradu odlučilo je danas da ukine pritvor optuženoj Jasminu Kojić i odmah je pusti na slobodu.

Predsedavajući veća Dušan Vojinović je rekao da je sud privremeno oduzeo Kojićevoj pasoš i da će putna isprava biti predata Policijskoj upravi u Beogradu. Veće je odbilo predloge za ukidanje pritvora Nemanji Joloviću, Milinku Brašnjoviću, Delinki Đurđević, Goranu Kljajeviću, Sekuli Pjevčeviću, Radisavu Jocoviću i Zoranu Jovanoviću.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na suđenju grupi optuženoj za privredni kriminal i malverzacije u privredi, poznatoj kao "stečajna mafija", predsedavajući veća Dušan Vojinović rekao je da je sud takvu odluku doneo jer smatra da Kojićeva ne može da utiče na svedoke s obzirom na to da je većina svedoka u vezi sa krivičnim delima koja joj se stavljaju na teret već svedočila.

Advokat Pjevčevčevića Vladimir Petrović zatražio je izuzeće predsednika i članova veća, kao i specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića i njegovog zamenika Branislava Živkovića zbog neprincipijelnosti, pristrasnosti i donošenja odluka pod pritiskom.

Branioci Jolovića i Brašnjevića, posle odluke Vrhovnog suda da ukine prvostepeno rešenje o ukidanju pritvora dvojice optuženih uz ponuđeno jemstvo, ponovo su predložili danas puštanje iz pritvora svojih klijenata ali uz povećanje jemstva na 200.000 i 100.000 evra.

Advokati Pjevčevića obrazložili su predlog za ukidanje pritvora bivšeg direktora Kreditno-eksportne banke (KEB), istakavši da je ponuđeni iznos od oko milion evra više nego dovoljan kao garancija da Pjevčević neće pobeći.

Za puštanje na slobodu bivšeg direktora KEB-a Pjevčevića ponuđena je hipoteka na imovinu u iznosu od oko 900.000 evra.

Prema rečima njegovih advokata, Pjevčevićeva supruga ponudila je hipoteku na stan u kojem njegova porodica živi, a koji je procenjen na oko 450.000 evra, brat od tetke ponudio je stan koji je procenjen na 100.000 evra, a stric iz Užica kuću čija je vrednost procenjena na 350.000 evra.

Pjevčevićevi branioci ranije su za jemstvo ponudili 100.000 evra ali je sudsko veće taj predlog odbilo uz obrazloženje da je iznos za koji ga optužnica tereti daleko veći od predloženog jemstva.

Predlog za ukidanje pritvora istakli su i branioci Jasmine Kojić i ponudili, kao alternativu, jemstvo uz hipoteku na stan u kojem živi njena porodica.

Advokati bivšeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Gorana Kljajevića, takođe su dostavili predlog za puštanje na slobodu svog klijenta uz ponuđeno jemstvo u iznosu od 100.000 evra.

Prema navodima Kljajevićevih branilaca, ova suma obezbeđena je tako što je Kljajevićeva majka ponudila hipoteku na stan koji je procenjen na oko 130.000 evra.

Predloge za ukidanje pritvora dostavili su danas i advokati Zorana Jovanovića, Radisava Jocovića i Delinke Đurđević.

Advokat Đorđa Kolašinca zatražio je razdvajanje postupka koji se vodi protiv klijenta kojeg zastupa obrazloživši zahtev činjenicom da krivična dela za koja se Kolašinac tereti ne spadaju u organizovani kriminal i nisu u vezi sa ostalim slučajvevima.

Sudsko veće je, međtim, i taj predlog danas odbilo.

Zamenik specijalnog tužioca Branislav Živković rekao je da se protivi svim predlozima, ali je ostao uzdržan kada je u pitanju puštanje Jasmine Kojić iako se nije eksplicitno izjasnio o tom predlogu.

Sledeći pretres je zakazan za septembar i trajaće od 10. do 14. i od 24. do 28. septembra.

Postupak se vodi protiv 25 optuženih, pošto je u dva navrata sudski postupak radvojen za njih deset.

U bekstvu se nalaze trojica optuženih - bivši direktor "C marketa" Slobodan Radulović, advokat Miljko Živojinović i Aleksandar Kuzmanovski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.