Statički elektricitet izazvao tragediju

Izvor: Politika, 07.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statički elektricitet izazvao tragediju

Posle nesreće u Užicu, MUP će predložiti novi zakon o zaštiti od požara, saznaje naš list

Za nepoštovanje procedura i zakona, zbog čega se desila prošlonedeljna tragedija u fabrici „Prvi partizan” u Užicu gde je nastradalo sedam radnika, biće predviđene mnogo strože kazne po novom zakonu o požarima koji će uskoro biti dostavljen Vladi Srbije, saznaje „Politika”.

U Nacrtu zakona o zašiti od požara, u koji je naš list juče imao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ekskluzivan uvid kaže se da će proizvodnja zapaljivih tečnosti, gasova ili eksplozivnih materija biti moguća jedini ako je objekat za proizvodnju odvojen od drugih proizvodnih prostorija vatrootpornim zidovima.

Ivan Zarev, načelnik Uprave za preventivu u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije, rekao je juče za naš list da je akcenat ovog zakona na preventivi.

– Zakon je predvideo nova ovlašćenja, počev od projektovanja i izgradnje objekata pa do vršenja nadzora u njihovoj eksploataciji. On uvodi i nova uređenja funkcionisanja vatrogasnih jedinica, novosti u uređenju preventivnog delovanja u oblasti zaštite od požara, kao i licenciranje ovlašćenja nadzora i same preventive.

Predviđena su nova ovlašćenja u postupku održavanja protivpožarnih sistema i sprovođenja mera u oblasti izvođenja radova – kaže Zarev.

On dodaje da zakon predviđa mnogo oštrije kazne.

Prvi nezvanični rezultati istrage uzroka požara u fabrici municije „Prvi partizan” u Užicu, usled kojeg je poginulo sedam radnika, ukazuju da je paljenje baruta najverovatnije izazvao statički elektricitet.

Naime, barut je presipan u prostoriji temperirnica, koja nije predviđena za presipanje baruta, već za smeštaj dnevnih zaliha ove opasne materije. Odeljenje barutnog punjenja i prateće prostorije napravljene su od materijala koji ne dozvoljava pojavu statičkog elektriciteta. Osim toga, svi radnici ovog odseka na sebi moraju da imaju samo pamučnu odeću i odgovarajuću opremu.

U temperirnici, gde je u ovom slučaju presipan barut, ova opasna materija se čuva na temperaturi od 20 stepeni Celzijusovih sa tolerancijom od plus-minus dva stepena, upravo zbog toga da bi se stabilizovao pre ubacivanja u čaure.

Ivica Dačić, ministar policije, izjavio je juče da se sumnja da je požar u fabrici municije u Užicu izazvalo nepravilno rukovanje barutom u prostoru koji za to nije bio predviđen.

– Nastradali radnici nisu neposredno radili u tom pogonu i nisu odgovorni za eksploziju. Policija je završila svoj deo posla i nakon istrage uhapsila petoro osumnjičenih za krivično delo izazivanja opšte opasnosti – napomenuo je Dačić.

Dalju istragu o uzrocima eksplozije, prema rečima Dačića, nastaviće da vodi tužilaštvo.

Zbog presipanja baruta na nepropisnom mestu, istražni sudija odredio je pritvor radniku Veliboru Janjiću. Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je do eksplozije došlo u trenutku kada je Janjić iz temperirnice izašao da opere ruke.

Radovan Ristanović, direktor Republičke inspekcije rada, kaže za „Politiku” da će inspektori utvrditi da li su ispoštovane sve procedure koje se odnose na bezbednost i zdravlje na radu, tek kada se završi kompletna istraga o uzrocima nesreće.

Prema njegovim rečima, inspektori su juče bili na mestu nesreće i započeli sa obavljanjem nadzora u oblasti radnih odnosa.

– Nadzor ćemo završiti najverovatnije do kraja nedelje, kada će biti poznati prvi rezultati. Inspektorima, koji su otišli na lice mesta, dostavljena je na raspolaganje sva potrebna dokumentacija i ugovori o radu. Da li su ispoštovane procedure bezbednosti i zdravlja na radu, moći ćemo da utvrđujemo tek kada se završi istraga – rekao je Ristanović.

Preciznije, inspektori će, kako je objasnio Ristanović, ispitati da li su u fabrici „Prvi partizan” u Užicu dosledno primenjivane odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i posebnog Pravilnika o zaštiti na radu pri izradi eksploziva i baruta i manipulisanju eksplozivom i barutom, koji datira iz 1969. godine, kao i odredbe niza podzakonskih propisa koje regulišu ovu oblast.

Podsetimo, istražni sudija pritvor je odredio i Milojki Tešić (56), šefu protivpožarne zaštite, Milisavu Đeriću (49), poslovođi, Prvoslavu Đeriću (43), rukovodiocu pogona i Zoranu Ćiroviću (55), rukovodiocu kontrole.

Oni su osumnjičeni da se nisu pridržavali mera zaštite na radu, kao i da nisu poštovali interna uputstva o manipulaciji barutom, zbog čega im se na teret stavlja teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, u vezi sa krivičnim delom izazivanja opšte opasnosti.

Poslovođa Milisav Đerić je, prema navodima iz istrage, odgovoran jer je prema propisima u priručnom magacinu trebalo da rade dva radnika, što te večeri nije bilo slučaj. Naime, Janjićev kolega je ranije napustio radno mesto. Ćiroviću i Đeriću se na teret stavlja nesprovođenje svih mera kontrole u pogonu.

Tešićevoj se na teret stavlja nesprovođenje svih mera protivpožarne zaštite, odnosno nepostojanje dovoljnog broja maski u pogonima.

Danijela Vukosavljević

[objavljeno: 08/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.