Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovi, odmori i lopovi

Beograd -- Sezona godišnjih odmora i ovog leta je najpogodnije vreme za provalnike stanova.

Broj provala je, prema podacima beogradske policije, u blagom padu iz godine u godinu, ali šef Odseka SUP-a Beograd za suzbijanje provalnih krađa Ratko Kostić rekao je da su kuće i veliki blokovi zgrada omiljeni među provalnicima, pa su tako najugroženije opština Novi Beograd, Vračar i Čukarica.

Prema njegovim rečima, stanove najčešće obijaju narkomani, a u 90 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučajeva nestaju novac, nakit i oružje. "Vrlo je retka situacija da se iz stana iznose TV aparati i bela tehnika. Lopovi se češće opredeljuju za sitnije stvari, kao što su digitalni aparati, kamere i mobilni telefoni, predmeti koji su atraktivni i mogu se brzo unovčiti", dodao je on.

"Provalnici dnevno u Beogradu obiju od tri do pet stanova. Građani treba da budu obazrivi kada kreću na odmor. Ako su u mogućnosti, savetujem građanima da pre odlaska zaštite stan, tu pre svega mislim na ulazna vrata, prozore i balkonska vrata. Često je dovoljna ugradnja dve bolje brave. Ne treba ostavljati otvorena balkonska vrata i prozore zbog provetravanja, čak ni kada odlazite do prodavnice, jer provalnici često koriste takve situacije, pa se dešava da preko terase uđu i u stan na II ili III spratu. Ništa ne može da garantuje sigurnost, ali se provalnici najčešće opredeljuju za stanove s jednom ili dve loše brave, zatim obavezno vrše proveru, obično tražeći nekoga preko interfona ili nudeći nešto za prodaju", rekao je Kostić.

Najskuplje i najbezbednije sigurnosne brave koštaju oko 11.000 dinara, a blindirana vrata od 15.000 do 60.000 dinara. U prodavnicama kažu da je potražnja poslednjih meseci povećana i da građani obično u maju i junu tako zaštićuju stanove.

Prema podacima policije, u junu ove godine registrovane su 102 provale stanova, dok ih je u junu 2005. bilo 136. U prvoj polovini ove godine izvršeno je oko 200 provala stanova manje nego u istom periodu prošle, tokom koje je bilo 1.969 provala, 150 manje nego 2004.

Provala stana spada u krivično delo teške kradje, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, a u slučaju kada je vrednost krađe veća od 1,5 miliona dinara, može biti izrečena i zatvorska kaznu od 10 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.