Izvor: Blic, 04.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanišić 'propevao' pred policijom

Stanišić 'propevao' pred policijom

Crnogorski državljanin Krsto Stanišić, koji je prekjuče uhapšen u Beogradu po poternici nemačke policije, saslušan je u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, saznaje 'Blic'.

- Stanišić je ispitivan o aktivnostima mafijaške grupe, zavedene pod nazivom 'Amerika', kojoj se pripisuje oko 20 likvidacija u Beogradu i inostranstvu, trgovina drogom na veliko, ali i falsifikovanje velike sume novca. Bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veoma pričljiv i pružio je policiji nove informacije. Istinitost njegovih reči proveravana je i na detektoru laži - kaže za 'Blic' izvor iz MUP-a Srbije.

O grupi 'Amerika' policija je podatke počela da skuplja još pre deceniju i po, a krunski dokaz protiv njih dobila je početkom 2001. godine. Policiji se tada ponudio svedok iz redova ove grupe, zaveden pod pseudonimom Srećko. Naveo je tada imena svih članova grupe i do detalja opisao nekoliko likvidacija koje su oni izveli.

Kao šefa grupe svedok je naveo Miletu Miljanića, koji trenutno u Grčkoj izdržava 40-godišnju robiju zbog šverca 114 kilograma kokaina. Jezgro grupe, tvrdio je Srećko, bili su Zoran Jakšić, trenutno u nemačkom zatvoru, Željko Maksimović Maka, za kojim se traga zbog ubistva generala Boška Buhe, Sloba Šolaja, za koga se interesuje američka DEA, Neša Brada, Milan Đorđević Bombona (ubijen u sačekuši 2001. godine), njegov brat Voja, Ivan Delić iz Budve, Dule Mićunović, Vesko Raičević Meda, brat Voje Amerikanca, kao i nekoliko pripadnika crnogorske policije i DB-a...

Priča o grupi 'Amerika' ponovo je aktivirana tek u februaru ove godine, kada je 'Blic' ekskluzivno objavio delove ovog svedočenja. U avgustu je ponovo pomenuto ime Krste Stanišića, inače kuma Voje Amerikanca, ali i zeta Boška Radonjića, čije se ime nekoliko puta pominje u Srećkovom svedočenju. Krsto je tada lociran u jednom beogradskom kazinu, u društvu Sretena Jocića i šabačkog bosa Uglješe Aranitovića Uga.

U to vreme već je bio pod prismotrom policije, koja je samo čekala pogodan momenat da izvede njegovo hapšenje.

T.M.S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.