Izvor: Blic, 28.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanišić: Oslobodio sam 'plave šlemove'

Stanišić: Oslobodio sam 'plave šlemove'

HAG (Beta) - Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić zatražio je od Haškog tribunala da ga privremeno oslobodi, pozivajući se na svoje zasluge za oslobađanje 'plavih šlemova' koje su 1995. za taoce uzeli bosanski Srbi.

Stanišić je optužen za zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-1995, a u Hag su ga prebacile vlasti Srbije nakon što je uhapšen tokom akcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'Sablja' u proleće prošle godine.

Posle dvonedeljnih teških i konfuznih pregovora, Stanišić je, kako je rekao, uspeo da dobije 'odobrenje vlasti RS' da taoci budu oslobođeni. Preuzevši odgovornost za 'plave šlemove', sam ih je prikupljao širom RS i konvojima prebacivao u Srbiju, gde su predavani predstavnicima svojih vlada.

Odluku o zahtevu Stanišića da bude privremeno oslobođen, koji je zasnovan na činjenici da je on bolestan, sudsko veće predsedavajućeg Patrika Robinsona saopštiće naknadno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.