Stanaj oštetio Srbiju za 63 miliona evra

Izvor: Politika, 12.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanaj oštetio Srbiju za 63 miliona evra

Završena istraga protiv Podgoričanina, osumnjičenog za šverc cigareta

Grupa švercera duvana koju je predvodio Podgoričanin Anton Stanaj, oštetila je budžet Srbije za oko 63 miliona evra. Finansijsko veštačenje interne dokumentacije Stanaja i ostalih vodećih članova grupe pokazalo je da je nelegalan promet cigaretama bio mnogo veći od količine sa kojom su uhvaćeni na delu.

Istraga protiv Stanaja i još 27 osoba, osumnjičenih za umešanost u šverc cigareta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz Crne Gore u Srbiju, okončana je, a predmet je dostavljen Specijalnom tužilaštvu i očekuje se da ovih dana bude podignuta optužnica.

Anton Stanaj uhapšen je 12. septembra prošle godine, na beogradskom aerodromu, kada je doputovao sa Kipra i nameravao da nastavi put za Podgoricu. U isto vreme, počela su hapšenja ostalih članova njegove grupe širom Srbije. Uhapšen je Željko Vujović, koji je, kako se sumnja bio njegov glavni distributer, kod koga je nađeno četiri i po hiljade paklica krijumčarenog „memfisa”.

Narednih dana uhapšeno je ukupno 15 osoba, ali su tokom istrage, spisima ovog predmeta združeni i postupci protiv još 13 osumnjičenih za šverc cigareta. Specijalnim istražnim tehnikama tokom prošle godine otkriveno je osam slučajeva transporta cigareta nelegalnog porekla kroz Srbiju.

– Tovari sa paklicama „ronsona”, „memfisa”, „ronhila” i „batona” zaplenjeni su u Čačku, Novom Sadu, Vršcu, Kraljevu, Plandištu, Banatskom Brestovcu, Užicu i Melencima. Sve cigarete utovarene su u ilegalnim magacinima u Podgorici. Krijumčarene su u posebno pregrađenim delovima cisterni i hladnjača, kao u šleperima drvene građe. Vrednost poreza i ostalih dažbina koje bi bile plaćene da je ovaj promet obavljen legalno iznosi oko 48 miliona dinara. Cigarete su bile namenjene crnom tržištu u Srbiji, kao i u zemljama istočne i zapadne Evrope – kaže za „Politiku” Vučko Mirčić, istražni sudija Specijalnog suda.

Anton Stanaj i ostali osumnjičeni tokom istrage su se branili ćutanjem. Kod njih su nađeni rokovnici sa evidencijom o prometu cigareta, iz koje proizilazi da je prošvercovana znatno veća količina duvana od one koja je otkrivena. Tako su veštaci finansijske struke izračunali da stvarna suma za koju je Srbija oštećena ovim „biznisom” iznosi čak 63 miliona evra.

Cigarete koje je švercovala Stanajeva grupe potiču iz Kine i Dubaija. Reč je o falsifikatima poznatih svetskih marki, koje su brodovima prebacivane u luke u Baru i Rijeci, a zatim šleperima dopremane do Srbije, odakle su krijumčarene u druge zemlje.

Osumnjičeni Stanaj sin je Roka Stanaja, vlasnika uspešne crnogorske firme „Rokšped”, koja se bavi transportom naftinih derivata, a ovlašćeni je distributer „audija” i „folksvagena”, uvoznik „pireli” guma, kao i „šel” ulja. Firma je vlasnik lanca benzinskih pumpi u Crnoj Gori, rentakar agencija i hotela „Galeb” u Ulcinju.

D. Čarnić

[objavljeno: 13/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.