Stajkovac tajio porez

Izvor: Politika, Fonet, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stajkovac tajio porez

Vlasnik firme „Medija maks”, uhapšen je juče zbog pronevere skoro 12 miliona dinara

Poznati „srpski humanitarac” Boris Stajkovac, vlasnik firme „Medija maks”, uhapšen je juče zbog pronevere skoro 12 miliona dinara, saopštio je MUP Srbije. Posle detaljnih provera poslovanja njegovog preduzeća, bivši predsednik Upravnog odbora Dečje klinike u Tiršovoj priveden je u zajedničkoj akciji MUP-a Srbije i Poreske uprave. Određeno mu je policijsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zadržavanje do 48 časova, posle čega će svoj iskaz dati istražnom sudiji.

Kako „Politika” saznaje od sagovornika bliskog istrazi, Stajkovac se tereti da je porez utajio u saizvršilaštvu sa suprugom Milicom Stajkovac i Natašom Stanisavljević, direktorima preduzeća „Medija maks magazins”. Uhapšenom je u ovim „poslovima” pomagao Miša Stojanović, vlasnik „Protekte”. Stojanović je lažno prikazivao nabavku robe i pružanje usluga u iznosu većem od sedam miliona dinara i po tom osnovu Stajkovac je utajio PDV u iznosu od 1,1 milion dinara. Stojanović je, podsetimo, uhapšen kao član takozvane naftne mafije sa još 14 osoba, u maju 2007. godine.

Uhapšeni je, prema našim saznanjima, osumnjičen da je u saizvršilaštvu sa Hedi Kučević, vlasnicom agencije „Hedi”, Predragom Jevtovićem, vlasnikom agencije „Jevtović”, Velimirom Pantovićem, vlasnikom agencije „Vesko”, Enisom Kučević, vlasnicom agencije „Ena”, Darkom Bešlićem, vlasnikom agencije „Darko”, Oliverom Radonjić, vlasnicom agencije „Lazana” i Asmirom Kučevićem, vlasnikom agencije „A-Bord”, utajio porez u iznosu od 11,2 miliona dinara.

Vlasnici ovih agencija, kako je saopštila policija, obuhvaćeni su krivičnom prijavom protiv Stajkovca.

Naime, Stajkovac je naložio da se sa računa njegovog preduzeća obavi bezgotovinsko plaćanje za fiktivne marketing usluge navedenih agencija na njihove račune u iznosu od 22,3 miliona dinara. Vlasnici ovih agencija su mu zatim ovaj iznos vratili u gotovini i na taj način izbegnuto je plaćanje poreza u iznosu od 4,2 miliona dinara.

Policija tereti Stajkovca i da je u poslovnim knjigama svog preduzeća lažno prikazivao pružanje usluga u iznosu od skoro sedam milina dinara i na taj način utajio porez u iznosu nešto većem od milion dinara. Prema rečima našeg sagovornika, Stajkovac je u nameri da u potpunosti izbegne plaćanje poreza, platne kartice preduzeća „Medija maks” koristio za lične potrebe, čime je izbegao plaćanje poreza u iznosu od 2,3 miliona dinara.

U 2006. i 2007. godini Stajkovac je, kako saznajemo, lažno prikazao obavljanje usluga agencija za marketing u iznosu od 15,1 milion dinara koje je prijavio kao trošak poslovanja. Pored toga, platne kartice preduzeća koristio je za lične potrebe i potrošio oko 8,6 miliona dinara, pa je i to prijavio kao trošak poslovanja. Ovako je utajio porez u ukupnom iznosu od oko 2,3 miliona dinara.

Policija sumnja i da je Stajkovac u evidencijama lažno prikazao obavljanje usluga od preduzeća „Mipeg gradnja” iz Leštana u iznosu od 2,9 miliona dinara, čime je izbegao plaćanje poreza od oko 455.000 dinara.

Inače, preduzeće „Medija maks magazins” je, između ostalog, izdavač više revijalnih časopisa popularnih u Srbiji i regionu, „The Best Shop”, „Yachting & SailingWorld”, „TheBestHome”, „GlamShopping” i „TheMen”.

„Humanitarac” Stajkovac, kako su ga nazivali u medijima, je direktor nevladine organizacije Centar za brigu o deci. Svojevremeno je bio istaknuti funkcioner Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića.

Za Stajkovca se govorilo da je 1993. godine radio kampanju za Željka Ražnatovića Arkana, što je on demantovao rekavši da ga je poznavao ali da nikada nije radio za njega.

Mediji su svojevremeno objavljivali fotografije Stajkovca i njegove porodice, i njihove velelepne vile na Dedinju. Reč je o jednoj od najekskluzivnijih dedinjskih kuća od oko 400 kvadrata, sa ogromnim dvorištem i bazenom, koja je opremljena vrhunskim i skupim nameštajem.

Od nekretnina, kako je objavljivano, Stajkovac poseduje pola kuće na Dedinju, u kojoj živi sa porodicom. Sam je ponosno objavljivao da je još početkom devedesetih godina prošlog veka imao je jedan od najlepših BMW-a u Beogradu, a do 2001. godine vozio je i sportski dvosed „audi” koji je prodao kada je postao predsednik UO bolnice u Tiršovoj.

Sav novac koji ima investirao je, kako se hvalio, u građevinski biznis.

Danijela Vukosavljević

[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.