Šta sve znači „dostojan sudija”

Izvor: Politika, 21.Maj.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve znači „dostojan sudija”

Visoki savet sudstva sprovodiće postupke obaranja pretpostavke stručnosti i osposobljenosti kandidata za sudije

Nedostojnost je eliminatorni faktor za obavljanje sudijske funkcije i za vraćanje sudije na sudijsku funkciju u postupku revizije. To je odredba nacrta smernica za postupak preispitivanja odluka o neizabranim sudijama, koji Visoki savet sudstva treba da otpočne do kraja ovog meseca.

Ovih dana očekuje se konačno usvajanje teksta smernica odnosno pravilnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o preispitivanju odluka iz decembra 2009. godine, kada je sproveden opšti izbor sudija u Srbiji. Mnogi od osam stotina neizabranih nadaju se da će odlukom Visokog saveta sudstva biti vraćeni na posao.

„Nedostojan je za obavljanje sudijske funkcije sudija u odnosu na koga su dokazane konkretne činjenice u pravnosnažno okončanom disciplinskom ili krivičnom postupku pre 16. decembra 2009. godine”, kaže se u odeljku pod nazivom „Sumnja u dostojnost”. Označen je datum kada su donete odluke u opštem izboru sudija.

Ova odredba praktično znači da je nedostojan onaj sudija koji je pravnosnažno osuđen za neko krivično delo, na primer za primanje mita, zloupotrebu službenog položaja ili drugo delo koje ga čini nedostojnim sudijske funkcije, ali i onaj protiv koga je završen disciplinski postupak u vezi sa vršenjem sudijske funkcije. U takvim slučajevima, kandidat ne može biti vraćen na posao, jer se smatra da je njegova nedostojnost dokazana.

„Sumnja da sudija ispunjava kriterijum dostojnosti postoji ukoliko je protiv sudije bio pokrenut disciplinski ili krivični postupak pre 16. decembra 2009. godine”, kaže se u trećoj odredbi. Dakle, ukoliko postupak nije bio okončan do sredine decembra 2009. godine, može biti reči samo o sumnji u dostojnost, koja se mora dokazivati u postupku preispitivanja odluke da određeni sudija ne bude (re)izabran.Sumnja u stručnost i osposobljenost dokazivaće se u svakom konkretnom slučaju kada su rezultati rada sudije pokazali veliki broj ukinutih odluka ili ako je završavao izuzetno mali broj predmeta u odnosu na druge sudije.

Kada je reč o predmetima koji su zastareli „očiglednim propustom sudije”, komisija VSS-a će utvrđivati činjenice u svakom konkretnom slučaju uvidom u spise predmeta i „njegovim brižljivim razmatranjem”.

Osnovanost sumnje u stručnost sudije dokazuje se na osnovu procenta ukinutih odluka, a osnovanost sumnje u osposobljenost dokazuje se na osnovu procenta ispunjenosti orijentacione norme, vremena izrade odluka i načina postupanja sa starim predmetima.

Postupak utvrđivanja činjenica i razgovor sa ne(re)izabranim sudijama sprovodiće Komisija Visokog saveta sudstva, sastavljena od tri člana VSS-a koji su izabrani iz reda sudija, a konačne odluke donosiće kompletan sastav Visokog saveta sudstva.Postupak preispitivanja je javan, osim ako sudija o čijem statusu se odlučuje zahteva suprotno.

Stručna služba Visokog saveta sudstva obezbediće sve podatke neophodne za primenu smernica, posebno podatke za svakog ne(re)izabranog sudiju o kvalitetu rada, ispunjenosti norme i eventualnom postojanju pravnosnažne osuđujuće disciplinske ili krivične odluke, ili o tome da li je bio pokrenut disciplinski ili krivični postupak pre 16. decembra 2009. godine, na osnovu kojih bi moglo biti pokrenuto pitanje dostojnosti sudije.

Stručna služba VSS-a koristiće samo zvanične izveštaje sudova o rezultatima rada sudija. Kada je reč o sumnji u dostojnost, stručna služba će najpre sastaviti dva spiska, jedan sa imenima nereizabranih sudija kojima se ne stavlja na teret sumnja u dostojnost, i drugi – sa imenima onih kojima se ta sumnja stavlja na teret, ali pritom ne postoje odluke na osnovu kojih se takva sumnja „uopšte može uspostaviti”, kaže se u nacrtu smernica.

Samo u slučajevima kada postoji sumnja da kandidat ispunjava kriterijume dostojnosti, stručnosti i osposobljenosti, stručna služba VSS-a će o tome obavestiti sudiju pisanim putem, navodeći podatke koji su osnov za sumnju. Sudije mogu tražiti proveru tih podataka i mogu zahtevati da se otklone netačni podaci.

Ako podaci pokažu da je prilikom opšteg izbora napravljena greška, odnosno da nema sumnje u dostojnost, stručnost i osposobljenost, u takvim slučajevima biće poništene odluke prvog sastava VSS o prestanku sudijske funkcije i kandidat se automatski bira u odgovarajući sud, a postoji i mogućnost napredovanja.

Aleksandra Petrović

------------------------------------------------------

Pre­i­spi­ti­va­nje usa­gla­šeno sa EU

Vi­so­ki sa­vet sud­stva i Dr­žav­no ve­će tu­ži­la­ca su sa evrop­skim eks­per­ti­ma i stru­kov­nim udru­že­nji­ma po­sti­gli do­go­vor o pra­vi­li­ma po­stup­ka za pre­i­spi­ti­va­nje od­lu­ka pr­vih sa­sta­va VSS i DVT-a o op­štem iz­bo­ru no­si­la­ca pra­vo­sud­nih funk­ci­ja od de­cem­bra 2009. go­di­ne.

Ka­ko je pre­neo Tan­jug, DVT je, uz pri­su­stvo am­ba­sa­do­ra Evrop­ske ko­mi­si­je Ven­sa­na De­že­ra i eks­per­ta EK su­di­je Rajs­ne­ra i udru­že­nja tu­ži­la­ca, za­vr­ši­lo pr­vu fa­zu pro­ce­sa pre­i­spi­ti­va­nja iz­bo­ra no­si­la­ca pra­vo­sud­nih funk­ci­ja, po­sti­za­njem do­go­vo­ra o pra­vi­li­ma po­stup­ka pre­i­spi­ti­va­nja od­lu­ka pr­vog sa­sta­va DVT i pri­me­ni kri­te­ri­ju­ma i me­ri­la za oce­nu struč­no­sti.

Isti do­go­vor je u pe­tak uve­če po­sti­gao VSS sa Dru­štvom su­di­ja Sr­bi­je, ta­ko­đe uz pri­su­stvo me­đu­na­rod­nih eks­pe­ra­ta. Pre­i­spi­ti­va­nje od­lu­ka spro­ve­šće stal­ni sa­sta­vi VSS i DVT, ko­ji su kon­sti­tu­i­sa­ni u mar­tu ove go­di­ne.

objavljeno: 22.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.