Šta se događalo u internatu?

Izvor: Politika, 20.Jul.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se događalo u internatu?

Prema policijskoj prijavi sve se dogodilo pre dve godine, a do pokretanja istrage došlo je tek kada su se žrtve oslobodile straha i ono što su doživeli poverili roditeljima

Zrenjanin – Grupa od pet mladića iz Kikinde i okolnih sela uhapšena je, a protiv trojice je u zrenjaninskom Višem sudu određen pritvor. Oni su osumnjičeni da su počinili više krivičnih dela prinude, neovlašćenog fotografisanja protivpravnog lišavanja slobode i nanošenja lakih telesnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povreda. U reagovanju javnosti u ovoj aferi, posebnu pažnju privlači okolnost da su osumnjičeni i njihove žrtve u vreme inkriminisanih radnji, od kojih se većina odnosi na seksualne perverzije, dogodila u zrenjaninskom Domu za učenike srednjih škola „Angelina Kojić Gina”.

Osumnjičeni se, u vreme dok su boravili u Domu, terete da su prinudili trojicu oštećenih maloletnika na nedolično seksualno ponašanje. Tom prilikom su ih fotografisali mobilnim telefonima i slike pokazivali drugim osobama. Prema policijskoj prijavi, sve se dogodilo pre dve godine, a do pokretanja istrage došlo je tek kada su se žrtve oslobodile straha i ono što su doživeli poverili roditeljima.

Ako se poštuju neka etička načela, onda bi se celoj ovoj priči trebalo prići s posebnim oprezom jer, kada se govori o osumnjičenima i žrtvama, reč je o bivšim štićenicima pomenutog Doma koji su u to vreme bili maloletni, a reč je i o licima lako mentalno ometenim u razvoju koja su tada pohađala i adekvatnu specijalnu srednju školu „Deveti maj” u Zrenjaninu. Na te činjenice upozorava direktor Doma Goran Petković i skreće pažnju na bombastične novinske naslove izvučene iz konteksta. – Ne samo zato što su neki zanemarili moralne kodekse i nama naneli veliku štetu, zbog sve dece u ovom delu Banata koji su naši sadašnji i budući štićenici, moram da naglasim da ćemo i dalje brinuti o deci koja su darovita i uspešna, ali i o onima koja su na neki način ometena u razvoju, jer i o njima neko mora da brine. Štaviše, mi stvaramo uslove da obezbedimo boravak i deci s izraženim fizičkim nedostacima kako bi im omogućili da se školuju i druže – kaže direktor Petković za Politiku.

– Što se tiče inkriminisanih događanja, nakon svega što se čulo, mogao bi se steći utisak da su se ovde događale orgije, a da smo se mi ponašali kao da ništa nismo čuli ni videli. Upravo zbog roditelja dece koja ovde borave i koja treba tek da dođu iz provincije i nemaju drugog načina da se školuju, moram da kažem da mi imamo 15 školovanih vaspitača, pedagoge, medicinsku sestru i da su štićenici pod njihovom stalnom brigom – kaže direktor Petković.

Naglašavajući da deo štićenika ovde dolazi po preporuci škole i centara za socijalni rad i to u dobronamernom pokušaju da se i njima omogući školovanje, on napominje da nije bilo saznanja o seksualnim iživljavanjima i da su najfrekventniji delovi internata pod video nadzorom, što, naravno, nije slučaj sa sobama. – Međutim niko i ne tvrdi da je sve bilo u redu, ali smo mi na vreme preduzimali mere. Baš su uhapšeni štićenici bili pod nadzorom i njihovo ponašanje koje je bilo neprimereno je primećeno, pa su bili podvrgnuti kontrolama i po zakonskoj proceduri neki su udaljeni iz Doma već nakon dva meseca pošto su u njega primljeni – kaže direktor Petković koji 18 godina radi u ustanovi gde se zaposlio kao vaspitač. On naglašava da istražnim organima treba prepustiti da otkriju pravu istinu.

Dom učenika „Angelina Kojić Gina” slovi za primerenu ustanovu ovog tipa, a njene glavne karakteristike su disciplina i besprekorna urednost.

Đ. Đukić

objavljeno: 21.07.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.