Izvor: B92, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta ostaje iza vode

Leskovac, Jaša Tomić -- Epidemiološka situacija u leskovačkoj opštini je nestabilna i postoji veliki rizik od zaraznih bolesti.

U područjima sa kojih se voda povukla počela je dezinfekcija terena. Najkritičnije je i dalje u prigradskom naselji Bobište, gde zbog konfiguracije terena voda ne može da otiče. Zbog malog broja crpnih pumpi voda se trenutno izbacuje samo iz ulica, dok je većina dvorišta i dalje poplavljena. U tom i drugim ugroženim naseljima postavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su punktovi za dezinfekciju ruku.

Lekari upozoravaju da je najvažnije održavati ličnu higijenu jer je naselje sa 800 poplavljenih septičkih jama kontaminirano područje, javlja dopisnik B92 iz Niša Aleksandra Stanković.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su do 10. maja sve obavezne preventivne vakcinacije u ugroženom području u potpunosti izvršene. U ugroženim naseljima opština Sečanj i Žitište protiv klasične kuge svinja vakcinisano je 5.921 svinja, protiv besnila 1.329 pasa i 72 mačke, dok je 5.588 životinja vakcinisano protiv antraksa i 4.058 životinja protiv enterotoksemije. Do sada je neškodljivo uklonjeno 100.500 kilograma leševa i otpadaka životinjskog porekla.

Očekuje se zaprašivanje

Plavljenje Banata predstavlja i izvorište komaraca, što je uzrokovalo pojavu prekomerne brojnosti larvi i odraslih komaraca, pa će akcija suzbijanja komaraca, zavisno od vremenskih prilika, biti obavljena 12, 13 i 14. maja, navodi Pokrajinski sekretarijat za informisanje.

Zbog situacije izazvane poplavama u opštinama Plandište, Žitište i Sečanj broj komaraca je 20 puta premašio kritičan broj, što, osim što ometa aktivnosti ljudi, može proširiti opasna oboljenja kod ljudi i životinja. Izvršno veće AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održiv razvoj obezbedili su sredstva i angažovali izvođača koji će avionom nadletati i zaprašivati naseljena mesta u ugroženim opštinama.

Predstavnici rumunske delegacije, koja je posetila Izvršno veće Vojvodine, rekli su da potencijalna opasnost od pojave bolesti koje prenose komarci postoji, ali da do sada nisu registrovani slučajevi obolevanja od encefalitisa ili malarije. Od pojave encefalitica u prošloj godini na jugu Rumunije epidemiološka situacija se redovno prati i stanje je pod kontrolom. Takođe je dogovorena razmena svih potrebnih informacija i stalno praćenje epidemiološke situacije u pograničnoj zoni poplavljenih područja u obe zemlje.

Pripreme, komisije...

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je stabilna glavna linija odbrane od poplava Itebej-Međa-Krajišnik-Jaša. Manja oštećenja koja se uočavaju na nasipima koji se nalaze između glavne linije odbrane i granice prema Rumuniji odmah se saniraju, tako da su i ti nasipi stabilni. U saopštenju se naglašava da manji porast vodostaja na gornjem toku Tamiša do Šaga, kao i nešto veći porast vodostaja od Šaga do Jaše Tomić, neće značajnije usporiti vraćanje vode iz poplavnog jezera u Tamiš. U Jaši Tomiću nastavljeni su radovi na pripremi za moguće hitno zatvaranje proseka Tamiškog nasipa kroz koji ističe voda iz poplavljenog područja, i to ako naraste vodostaj Tamiša.

U skladu s dogovorom Ministarstva Srbije za poljoprivredu i Sekretarijata Vojvodine za poljoprivredu, osnovane su zajedničke komisije za preliminarnu procenu šteta u biljnoj proizvodnji i šteta od poplava u stočarstvu za opštine Sečanj i Žitište. Kako je saopštio Krizni stab, obrazovana je i zajednička komisija za prvu procenu šteta od poplava u biljnoj proizvodnji za opštinu Plandište.

Kada graditi kuće

Deset šlepera s ciglama stiglo je u banatska sela Jaša Tomić i Međa. To je, kako je najavila Vlada Srbije, prvi kontigent građevinskog materijala koji će biti dopremljen u ta dva sela.

"U naseljeno mesto Jaša Tomić, koje je i najugroženije, stiglo je 6-7 šlepera, uglavnom crepa, prizvodnje "Toza Marković" iz Kikinde. Bio je gospodin Velja Ilić, koji sa predstavnicima građevinske firme "Gik Banat" pravi projekat kada će početi izgradnja novih kuća, odnosno stanova. Mi očekujemo, a imamo i obećanja, da će 100 šlepera u naredna tri dana doći u mesto Jaša Tomić", kaže za B92 Predrag Milošević, predsednik opštine Sečanj.

"Građevinski materijal biće dopreman svakog dana", rekao je meštanima sela šef Križnog štaba za odbranu od poplava, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Prema njegovim rečima, do sada je za obnovu kuća obezbeđeno oko 100 miliona dinara u novcu i građevinskom materijalu. Ilić je naveo da obnova sela, tamo gde postoje uslovi, može da počne u ponedeljak, 16. maja.

Međutim, savet Mesne zajednice Jaša Tomić trebalo bi večeras tek da raspravlja o predlogu Ilića da se ne čeka povlačenje vode iz mesta kako bi počela izgradnja kuća za one koji su ostali bez domova, već da na ulazu u naselje, koji nije poplavljen, odmah počne izgradnja 50 kuća. Kako B92 saznaje u lokalnom kriznom štabu, predloženo je i da na nekoj od lokacija u naselju počne izgradnja zgrade takođe za ljude koji su ostali bez domova, o čemu će takođe biti raspravljano večeras.

Danas je u Jašu Tomića dopremljeno pet šlepera građevinskog materijala koji bi, uskladu sa Akcionim planom sanacije poplavljenog područja, trebalo da bude korišćen upravo za izgradnju kuća. Materijal se, međutim, ne deli meštanima, već će biti uskladišten do odluke šta dalje.

Poreske olakšice

Direktor Poreske uprave Srbije Vladimir Ilić najavio je da će građani sa područja srednjeg Banata potpuno ili delimično biti oslobođeni plaćanja poreza na imovinu.

"Ministarstvo finansija predložiće donošenje uredbe kojom će biti precizirano kako će poreski obveznici sa ugroženog područja biti oslobođeni obaveze plaćanja poreza na imovinu", rekao je Ilić. On je dodao da su planirana i oslobađanja od plaćanja poreza na dodatu vrednost za humanitarnu pomoć koja stiže na poplavljena područja.

I Žitorađa pogođena

Predsednik Komisije za procenu štete u opštini Žitorađa Dragoslav Stojković kaže da šteta izazvana poplavama u toj opštini premašuje 40 miliona dinara. Stojković je Beti rekao da se 40 odsto štete odnosi na domaćinstva u selima Đakus, Pejkovac, Samarinovac i Voljčinac, gde je voda prodrla u kuće, oštetila ih i uništila pokućstvo, a ostatak štete je pričinjen obradivim površinama, a reč je o 80 hektara.

Kina pomaže Banat

Narodna Republika Kina uplatiće Fondu za postradala područja srednjeg Banata 10.000 dolara, saopšteno je danas iz Ministarstva privrede Srbije. U saopštenju se navodi da je kineski ambasador Li Huabang obavestio ministra privrede Predraga Bubala o upućivanju novčane pomoći.

Time je, kako se dodaje, iskazana solidarnost Narodne Republike Kine sa stanovništvom poplavljenog područja i svim gradjanima Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.