Izvor: Politika, 10.Jun.2014, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta ne valja u Jedinici za zaštitu svedoka

Svedoci se žale na policajce, a policajci na svedoke u predmetima ratnih zločina. – Zašto je smenjen načelnik te službe

Problem zaštite svedoka u Srbiji ponovo je u žiži interesovanja javnosti od kada je prošlog petka sa mesta načelnika smenjen Miloš Perović, koji je od 2008. godine bio načelnik Jedinice za zaštitu svedoka MUP-a Srbije. Kako „Politika” saznaje, novi načelnik još nije izabran.

Posle niza afera, brojnih grešaka i pritužbi na neprofesionalizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i loš zakonski okvir, posle zahteva da se problemi reše, a rad ove jedinice unapredi, Evropska komisija je prošle sedmice zaključila da posle četiri godine nema pomaka u radu JZS.

Kako „Politika” saznaje u obaveštenim krugovima, kritika Evropske komisije bila je okidač za Perovićevu smenu. Ipak, Brisel nije jedini kome je ovaj čovek smetao, a u pozadini njegove smene pominju se čak i lični motivi. U Jedinici za zaštitu svedoka ne žele da komentarišu odlazak doskorašnjeg načelnika, a naši izvori tvrde da je Perović smenjen uprkos poboljšanjima u radu jedinice u poslednje vreme.

Kako saznajemo iz izvora bliskih tužilaštvu, jedinica je nedavno bez greške obavila veoma važan zadatak u jednom predmetu ratnog zločina i tom akcijom bili su zadovoljni svi. Priče o tome da se svedoci žale na policajce, a policajci na svedoke godinama je bio problem u predmetima ratnih zločina, dok je u procesima organizovanog kriminala sve uglavnom dobro funkcionisalo. O ovim problemima bilo je reči na više javnih skupova koji su se bavili tom temom.

Jedan od problema je i inicijativa da se jedinica, po uzoru na američki sistem, prebaci iz MUP-a u nadležnost Ministarstva pravde. Taj postupak bi, prema nekim procenama, trajao oko sedam godina, pa se odustalo od takvog koncepta.

Fond za humanitarno pravo (FHP) juče je pozdravio smenu Perovića i pozvao nadležne da otklone mane aktuelnog zakona. U saopštenju iz tog fonda, koji je godinama kritikovao rad jedinice u predmetima ratnih zločina, navodi se da je, iako zakasnela, smena Perovića važna za reformu sistema zaštite svedoka u predmetima ratnih zločina.

Iz FHP-a stoga pozivaju državne institucije da otklone mane postojećeg zakona, i uspostave strože kriterijume provere, to jest selekcije pripadnika jedinice kao i nezavisne kontrole i nadzora sprovođenja programa zaštite.

U FHP-u smatraju da je rad jedinice „obeležen teškim povredama zakona i ugrožavanjem osoba koje su bila pod zaštitom”.

To je, smatraju, rezultiralo odvraćanjem od svedočenja svedoka insajdera spremnih da govore o ratnim zločinima. Članovi fond tvrde da je više pripadnika oružanih snaga, koji su bili u programu zaštite, javno govorilo o pretnjama, uvredama i psihičkom maltretiranju njih i njihovih porodica od pripadnika jedinice.

„Jedan svedok je govorio o pretnjama i pritiscima koje mu upućuje visoki zvaničnik zadužen za njegovu bezbednost. Do sada su dva zaštićena svedoka napustila program”, navode iz fonda i dodaju da su se pojedinci tokom trajanja programa žalili na tretman koji primenjuju pripadnici jedinice. Iz fonda navode da su se državni organi, uključujući tadašnjeg predsednika Republike Srbije Borisa Tadića i ministarku pravde Snežanu Malović, oglušili na te žalbe. Kritike na rad jedinice iznele su Evropska komisija, Evropski parlament, Savet Evrope, OEBS misija u Srbiji, Amnesti internešenel, kao i Tužilaštvo za ratne zločine.

Ime Miloša Perovića pominje se u više afera, od rođačkih veza sa funkcionerom SPS Brankom Ružićem, pa do izvesne žene koja mu najviše „radi o glavi”.

Sistemski problemi u jedinici postoje i naši izvori ukazuju da to nema veze sa kadrovskim rešenjima. Ostaje da se vidi da li će novi načelnik uspeti da reši stare probleme u ovoj osetljivoj oblasti.

----------------------------------------------

Srbija rekorder po broju štićenih

Srbija ima više svedoka u predmetima organizovanog kriminala i ratnih zločina koji su u programu zaštite nego sve države bivše SFRJ zajedno. Za deset godina od kada postoji Jedinica za zaštitu, nijednog svedoka u programu nije stigla osveta”, rekao je Miloš Perović, bivši načelnik ove jedinice u intervjuu za „Politiku”, pre nepunih šest meseci.

Podaci o broju zaštićenih svedoka, broju ljudi koji se o njihovoj bezbednosti brine i koliko sve to košta Srbiju su službena tajna.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 10.06.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.