Šta je trulo u srpskoj policiji

Izvor: Politika, 03.Jun.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je trulo u srpskoj policiji

Ugled policije najviše urušava „curenje” informacija i poslovi kojima se policajci bave van radnog vremena, rečeno je juče na konferenciji „Rizici od korupcije i jačanje integriteta policije”

Iako su se aktuelna dešavanja u MUP-u Srbije i te kako „poklopila” sa temom jučerašnje konferencije „Rizici od korupcije i jačanje integriteta policije”, niko od učesnika nije bio baš voljan da govori konkretnije o vezi pojedinih visokih policijskih funkcionera sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << organizovanim kriminalom, o „’curenju’ i trgovini poverljivim informacijama”, kao ni o navodnim smenama određenih policijskih načelnika putem tabloida.

Milosav Miličković, novoimenovani državni sekretar u MUP-u svoje prvo obraćanje javnosti, od kada je pre nekoliko dana postavljen na dužnost državnog sekretara, iskoristio je da kaže da poražava činjenica da se Srbija već niz godina označava kao jedna od zemalja sa visokim stepenom korupcije i podsetio na brojna zakonska rešenja doneta tim povodom.

On je naveo da su najveći problemi u MUP-u upravljanje kadrovima, nejasni opisi poslova što prouzrokuje probleme kada je reč o nadležnostima, neodgovarajući normativni okvir kada je reč o policijskim procedurama, nedovoljna otvorenost javnih nabavki.

Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) u čijoj organizaciji je održana konferencija, rekao je da integritet policije najviše urušava „curenje” informacija iz policije i poslovi kojima se policajci bave van radnog vremena.

Govoreći o značaju borbe protiv korupcije, Majkl Davenport, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, naveo je da je napredak u toj oblasti važan u početnim fazama pristupnih pregovora sa EU, posebno u poglavljima 23 i 24:

– Sposobnost srpske policije da se usredsredi na primarni zadatak, a to je zaštita građana, rezultirao je impresivnim spasilačkim akcijama tokom nedavnih poplava. Ti osnovni principi i vrednosti koje policija mora da neguje, zapravo su lek protiv korupcije. Policija mora da bude osposobljena i organizovana tako da postoji mogućnost da se prati šta se dešava u toj instituciji i to je najefikasniji način za jačanje poverenja građana”, ocenio je Davenport.

Najodgovorniji policijski rukovodioci

Sonja Stojanović-Gajić, direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, predstavljajući rezultate istraživanja „Procena korupcije u policiji” ukazala je da svega pet odsto policajaca i dva odsto građana smatra da policija nije uopšte korumpirana. Na „nivou statističke greške” su, kako je rekla oni koji veruju da se posao u policiji dobija putem konkursa. Istraživanje je pokazalo da građani i policajci veruju da su za korupciju najodgovorniji policijski rukovodioci, koji ne predupređuju i ne sankcionišu korupciju. Zbog toga 75 odsto policijskih službenika nikada ne bi prijavilo korumpiranog kolegu, a ostali bi to učinili samo ukoliko ne bi snosili disciplinsku odgovornost.

Oparnica: Što pre zakon o uzbunjivačima

Upitan da li Sektor unutrašnje kontrole (SUK) istražuje „curenje” informacija iz policije, Miloš Oparnica, načelnik SUK-a je odgovorio: „S jedne strane imate policajce, a sa druge novinare. Koji su to novinari koji koriste službene tajne u obavljanju poslova? Kada god smo pokušavali da istražujemo o objavljivanju službenih tajni, novinari su se pozivali na novinarsku tajnu, što je neka vrsta lažnog morala”.

„Sektoru unutrašnje kontrole pristiže veliki broj anonimnih pritužbi i to su upravo predstavke policijskih službenika, o čemu podaci mogu da budu poznati samo službenicima policije. Broj pritužbi na korupciju u policiji povećao bi se sa usvajanjem zakona o uzbunjivačima, kojim bi bila regulisana zaštita podnosilaca prijava”, kazao je Oparnica.

Značka i oružje „u Takovskoj ulici”

Povodom pucnjave koja se nedavno dogodila u Takovskoj ulici u Beogradu kada je jedan pripadnik SAJ-a ispalio više manevarskih metaka u vazduh iz automobila u pokretu tokom kretanja svadbene povorke, Marko Milošević iz BCBP-a je rekao da ovlašćena službena lica imaju obavezu da „kad nose značku nose i pištolj” te da i mimo radnog vremena reaguju na kršenje zakona.

Nažalost, dolazi do zloupotreba službenog oružja, a slučaj iz Takovske nije jedini, naveo je on, dodavši da bi se to lako rešilo kada bi postojala politička volja za to.

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 04.06.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.