Šta je sve otkrilo suđenje generalu Đorđeviću

Izvor: Politika, 15.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je sve otkrilo suđenje generalu Đorđeviću

Bivši načelnik Resora javne bezbednosti prebacuje odgovornost za zločine na Kosovu na pokojnog ministra policije Vlajka Stojiljkovića

Svedočenje Vlastimira Đorđevića, bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije, kojim je počeo dokazni postupak, završeno je posle dve radne nedelje pred Haškim tribunalom. U postupku u kojem odgovara za ubistva i deportacije kosovskih Albanaca 1999. godine general policije Đorđević osporio je optužbe za zločine na Kosovu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prebacujući odgovornost za masovne grobnice na pokojnog ministra Vlajka Stojiljkovića. Šta je dosad otkrilo suđenje generalu Đorđeviću.

Bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a tvrdi da je ministar Stojiljković upravljao i rukovodio radom MUP-a, podnosio izveštaje vladi i skupštinskim telima i donosio podzakonske i interne akte u ministarstvu, a komandovao je i rezervnim sastavom. Često je to činio bez ikakvih konsultacija. Đorđević je istakao da se više puta dešavalo da on ne zna za neke intervencije policije i da je Stojiljković nekad davao naloge da se načelnik RJB ne obaveštava, kao u slučaju intervencije policije u televizijskoj stanici Studio B.

Ministar je, prema rečima Đorđevića, 1993. godine doneo rešenje o obrazovanju Posebnih jedinica milicije, kasnije policije. Optuženi je izjavio da nije imao ovlašćenje da jedinice iz sastava Ministarstva unutrašnjih poslova upućuje na izvršenje zadataka i da je štab MUP-a za suzbijanje terorizma na Kosovu i Metohiji, kojim je rukovodio Sreten Lukić, bio „vezan za ministra policije”.

Prema rečima Đorđevića, o angažovanju PJP i SAJ odlučivao je isključivo ministar unutrašnjih poslova, a on nikada nije dobio ovlašćenje da bilo koju od tih jedinica uputi na izvršenje zadataka.

Objašnjavajući da je situacija na Kosovu „išla ka daljem usložavanju”, Stojiljković je, prema rečima Đorđevića, u junu 1998. godine doneo odluku o formiranju Štaba za suzbijanje terorizma na Kosovu kojim je rukovodio general Sreten Lukić.

Podsećamo, general Lukić osuđen je ove godine na 22 godine zatvora zbog zločina na Kosovu, a Vlajko Stojiljković počinio je samoubistvo 2002. godine.

Štab za Kosovo, tvrdi Đorđević, nije izveštavao RJB o aktivnostima na Kosovu, a njegova ovlašćenja svodila su se na regulisanje prava iz radnog odnosa. Mada je „u vreme sprovođenja globalnog plana za obračun sa teroristima” boravio u Prištini, Đorđević ističe da nije dobijao izveštaje o aktivnostima štaba.

„Spreman sam da odgovaram za nepromišljen gest”, kazao je Đorđević govoreći o svom propustu da preduzme mere u vezi sa sumnjama da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković učestvovao u prikrivanju leševa kosovskih Albanaca.

Đorđević je ranije izjavljivao da je ministra policije obavestio da su policajci SUP Bor, u aprilu 1999. godine, u Dunavu otkrili hladnjaču natovarenu leševima albanskih civila sa Kosova, kao i da su nekoliko dana kasnije drugi leševi isplivali na površinu jezera Perućac. Rekao je da je predložio ministru da oformi komisiju koja će utvrditi kako su se tela našla na tim mestima. Stojiljković mu je, kako tvrdi, odgovorio da su se desili neki incidenti, pa je trebalo nešto uraditi i da on stoji iza toga.

Iako je pretpostavio da je Stojiljković počinio krivično delo, Đorđević je naveo da nije postupio po proceduri koja nalaže da se protiv ministra podnese krivična prijava. „Trebalo je tako da postupim. Verovatno bih izgubio glavu i sada bi sve bilo okej”, izjavio je Đorđević.

On je dodao da ga je ministar upozorio da bude vrlo pažljiv u vezi sa telima kosovskih Albanaca koja su zakopana na poligonu SAJ-a u Batajnici, rekavši da se radi o osetljivom pitanju. Zbog toga se Đorđević uplašio za svoj život i zaključio da treba da ćuti ili mu se neće „pisati dobro u fizičkom smislu”.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Đorđević je priznao da zakopavanje tela u masovne grobnice i u okolini jezera Perućac, po nalogu ministra Stojiljkovića, nije bilo u skladu sa propisima. On nije prihvatio sugestiju tužioca da su Albanci čiji su leševi zakopani u masovne grobnice bili žrtve zločina srpske policije. Rekao je da ti ljudi „nisu izgubili život na normalan način” ali da on ne može da zna kako se to dogodilo.

On je istakao da nije bio odgovoran „ni za jednog policajca na Kosovu”, tvrdeći da bi, da je bilo suprotno, to rekao sudu.

Nastavak izvođenja dokaza odbrane zakazan je za 20. januar 2010. godine.

Dorotea Čarnić

[objavljeno: 16/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.