Srpski studenti povređeni u Budvi

Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2012, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski studenti povređeni u Budvi

Zamišljene kao druženja akademaca, "Medicinijada" i "Građevinijada", koje se ove godine održavaju u Budvi, pretvorile su se u košmar, jer su za samo tri dana teško povređena trojica studenata iz Srbije.

Jedan je pao sa terase hotela "Park", drugi je udario glavom u stenu, dok je treći skočio u vodu na mestu gde je more plitko i ozbiljno se povredio. Sva trojica imaju teške povrede i lekari se ne usuđuju da daju bilo kakve prognoze o njihovom stanju i posledicama koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << će ostati.

Tradicionalna takmičarsko-zabavna studentska manifestacija, koja se završava danas, počela je u sredu, 9. maja. Istog dana Nikola Zdilar (21), student druge godine Građevinskog fakulteta u Beogradu pao je sa terase hotela "Park" na Slovenskoj plaži. Zatim je u noći između četvrtka i petka Stefan Golubović (24) iz Donjeg Milanovca, kada je skočio u plićak po loptu, glavom udario u tvrdo morsko dno i zadobio tešku povredu pršljenova. U petak se i Admir Zahitović (22) iz Tutina teško povredio kada je udario glavom u stene.

Nikola Zdilar (21) pao sa terase hotela "Park", Stefan Golubović (24) skočio u vodu po loptu i glavom udario u morsko dno, Admir Zahitović (22) glavom udario u stenu...

O Zdilaru brinu lekari bolnice u Risnu, Zahitović je u Kliničkom centru u Podgorici, dok je Golubović iz KC Podgorica hitno prebačen u Beograd, u Ortopedsku kliniku Banjica.

Kako je piše "Pres", sva trojica su van životne opasnosti, ali sa izuzetno ozbiljnim i komplikovanim povredama zbog kojih su bilo kakve prognoze nemoguće. Posebno kod Golubovića i Zahitovića, s obzirom na to da obojica još ne osećaju noge.

Zdravstveno stanje Nikole Zdilara iz Beograda, kako je novinarima rekla njegova majka Sonja, zasad je stabilno, ali se on još nalazi u stanju šoka. Crnogorskim "Vijestima" u bolnici u Risnu rečeno je da je zadobio kontuziju mozga.

Crnogorski mediji su objavili da su sva trojica povređenih pila alkoholna pića pre incidenata.

- Prvo što su nam rekli lekari jeste da Nikola neće preživeti... Posle drugog skenera glave, ipak su videli da daje znake života. Sad kažu da je stabilno, ali još je u šoku - kroz suze je pričala majka, dok se spremala za put u Crnu Goru i dodaje:

Učesnici "Medicinijade" i "Građevinijade" stigli su sa različitih fakulteta iz nekoliko zemalja regiona. Smešteni su u hotelima "Slovenska plaža" i "Park". Ukupno je tu nekoliko hiljada akademaca iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i BiH. Samo na "Medicinijadi" učestvuje oko 3.000 studenata, od čega je najveći broj iz Srbije, sa deset fakulteta.

- Suprug je već otišao. Sreća je da imam devera u Risnu, koji zna ljude tamo, ali Nikoli sada samo Bog može da pomogne. I ja se molim dan-noć da tako i bude.

Nikola je, kaže ona, otputovao prošlog utorka u Budvu, gde je stigao sutradan oko podneva. Tada se javio porodici i otišao na plivanje, a zatim na žurku. Majka ga je kasnije nekoliko puta zvala, ali se nije javljao. Oko 21 čas pozvao ju je inspektor policije i saopštio joj šta se desilo.

- Kada me je pozvao inspektor nisam znala gde se nalazim. Suprug se odmah spakovao i otišao. Prve informacije su bile baš obeshrabrujuće. Takođe, bombardovana sam svakakvim informacijama, da je bio drogiran, pijan... On je sportista. Plivao je... U utorak je imao kolokvijum koji je spremao cele prethodne noći, a zatim je krenuo na put koji ga je dodatno umorio. Šta god pričali, ne interesuje me. Interesuje me samo da mu bude dobro - rekla je majka Sonja za "Pres".

Admir Zahitović je na Slovenskoj plaži skočio sa doka u vodu i udario glavom u stene u plićaku. On se navodno igrao loptom, koja mu je u jednom momentu pala u vodu, zbog čega je skočio u vodu sa visine od svega pola metra. Kada su ga izvukli, nije osećao donji deo tela. Njegova majka Medina rekla je za "Pres" da je stanje i dalje nepromenjeno.

- Ima slomljen pršljen kod vrata. Noge još ne oseća - kratko je navela Medina Zahitović, dodajući da njen sin nije student, već da je u Budvu otišao sa drugovima koji studiraju.

Ona kaže i da se nada da će njenom sinu pomoći to što je sportista, fudbaler FK "Tutin".

Stefan Golubović iz Donjeg Milanovca, student defektologije, isprva je zbrinut u bolnici u Risnu, a zatim je upućen u KC Podgorica, odakle je transportovan u Ortopedsku kliniku Banjica u Beogradu. On se, kako smo uspeli nezvanično da saznamo, nalazi u stanju spinalnog šoka. Lekari sa kojima smo razgovarali rekli su nam da, ukoliko izađe iz tog šoka, nema bojazni od paralize.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.