Izvor: Blic, 14.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski pop u SAD napao sunarodnika

Srpski pop u SAD napao sunarodnika

PENSILVANIJA (Tanjug) - Sveštenik Srpske pravoslavne crkve iz američkog mesta Lebanona, u državi Pensilvaniji, potegao je oružje na pripadnika tamošnje srpske zajednice sa kojim se posvađao oko načina na koji crkva treba da organizuje skupove za srpsku emigraciju. Kako je saopštila lokalna policija, incident se dogodio u ponedeljak ujutro, a pop Filip Velisavljević navodno je Frederiku Panteliću, novoizabranom čelniku crkvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veća, zapretio da će ga ubiti, prenosi američka agencija AP. Pantelić pomenutu funkciju preuzima sledećeg meseca, a pop Velisavljević je došao u prostorije crkve Svetog vaskrsenja Hristovog kako bi ga u kancelariji 'u četiri oka' upitao da li će posle toga biti nekih izmena u delovanju veća. Pantelićev odgovor razbesneo je Velisavljavića, koji je potom u sagovornika uperio poluautomatski pištolj. Kako prenosi AP, prestrašeni Pantelić je u dva navrata pokušao da Velisavljeviću otme oružje, došlo je do gušanja koje je nastavljeno u sali za sastanke. Pištolj je iznenada opalio, a metak je okrznuo stopalo Velisavljevića. Obojica su se zatim našla u bolnici, a izdat je i nalog za hapšenje popa Velisavljevića, za kojim policija još traga.

Prema tumačenju Helen Resanović, novoizabrane potpredsednice crkvenog veća, konfrontacija između Pantelića i popa Velisavljevića, koji u crkvi služi 15 godina, odraz je neslaganja između dve grupe unutar tamošnje srpske zajednice - Amerikanaca srpskog porekla i Srba koji su u SAD emigrirali pre nekoliko godina. Resanovićeva je objasnila da parohijani, koji su ne tako davno došli iz Srbije, na skupovima u organizaciji crkve žele da slušaju muziku iz zavičaja, dok prvi talas srpske emigracije 'preferira drugačije zvuke'. Osvrćući se na ponašanje novopridošlih članova zajednice, Resanovićeva kaže:

- Oni, u stvari, dolaze ovde da bi se lepo proveli. Žele da se okupljaju, piju pivo i slušaju orkestre koji su njima po volji. Mi, eto, radimo kao psi da bismo ovu crkvu održali takvom kakva jeste i oni nam ne pomažu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.