Srpska optužnica za zločin u Prijedoru

Izvor: Vesti-online.com, 14.Dec.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska optužnica za zločin u Prijedoru

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Duška Kesara (46), zbog sumnje da je, kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a Republike Srpske, učestvovao u ubistvu troje muslimanskih civila u Prijedoru 1994. godine, saopštilo je u ponedeljak to tužilaštvo.

Optužnica tereti Kesara da bio inicijator i jedan od saizvršilaca tih ubistava, zajedno sa Dragom Radakovićem, Draškom Krndijom i Radoslavom Kneževićem, pripadnicima iste oružane formacije, čime >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kesar je, kako se navodi, u noći između 30. i 31. marta 1994. godine u Prijedoru, po prethodnom dogovoru "da idu da ubiju Muslimane", prvo bacio bombu, a potom eksplozivnu napravu na kuću Faruka Rizvića, da bi zatim "mučki, udarcima tupo-tvrdim predmetima i oštrim sečivom, ubili Faruka i Refiku Rizvić i Fadilu Mahmuljin".

Okružni sud u Banjaluci je 2005. godine osudio Radakovića, Krndiju i Kneževića, a Vrhovni sud Republike Srpske 2006. godine pravnosnažno okončao postupak, u kojem im je izrečena kazna od ukupno 50 godina zatvora.

S obzirom da je Kesar, sa prebivalištem u Novom Sadu, u međuvremenu stekao državljanstvo Srbije, on je bio nedostupan pravosudnim organima Republike Srpske.

Optužnica protiv Kesara podignuta je na osnovu dokaza koji su korišćeni u izreci i u obrazloženju navedene pravnosnažne presude, kao i u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.