Sretko Kalinić izručen Srbiji

Izvor: Politika, 25.Avg.2010, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sretko Kalinić izručen Srbiji

Od smeštanja u pritvorsku ćeliju, član „zemunskog klana” pokušavao da ostvari kontakt sa stražarima

Pripadnik „zemunskog klana” Sretko Kalinić od juče je u Srbiji. Iz Zagreba, gde je pred Opštinskim krivičnim sudom, pre dva dana, osuđen na godinu i po dana zatvora zbog falsifikovanja dokumenata, Kalinić je u Srbiju prebačen juče nešto posle dva časa avionom Vlade Republike Srbije.

Akciju prebacivanja Kalinića izvela je antiteroristička jedinica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << MUP-a Srbije.

– Kalinić je juče nešto posle dva sata ujutru prebačen u zatvor u zgradi Specijalnog suda koji je u sastavu Okružnog zatvora u Beogradu. Odmah po dolasku, pregledao ga je lekar koji je konstatovao da je Kalinićevo zdravstveno stanje izuzetno dobro. Ceo postupak odrađen je rutinski, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija – rekla je za „Politiku” Zorana Vučićević, portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

U pritvorsku ćeliju, Kalinić je prebačen u svojoj, civilnoj garderobi koju će i ubuduće nositi s obzirom na to da se nalazi u pritvoru, a ne na odsluženju kazne. Član „zemunskog klana”, poznat po brutalnosti, kako saznajemo, od trenutka smeštanja u pritvor pokušavao je da stupi u kontakt sa stražarima koji obezbeđuju ćeliju. Zgradu Specijalnog suda, gde se nalazi ćelija u kojoj je Kalinić, obezbeđuju pripadnici Žandarmerije.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je juče po prebacivanju Kalinića, da je njegova ekstradicija iz hrvatske prestonice do Beograda izvršena „besprekorno, perfektno i apsolutno bezbedno” i da je tome doprinela saradnja srpske i hrvatske policije.

Dačić je precizirao da je po sletanju aviona vlade na beogradski aerodrom, korišćeno i više lažnih kolona vozila kako bi Kalinić na najbezbedniji način bio predat predstavnicima Ministarstva pravde. Prema rečima ministra, policija je, imajući u vidu rizik postupka ekstradicije, preduzela sve mere i aktivnosti kako bi izbegla bilo kakav rizik. Dačić je podsetio da je ovo prvi slučaj izručenja od zaključenja međudržavnog sporazuma Srbije i Hrvatske.

– MUP očekuje da će njegovim iskazom biti rasvetljen i niz drugih krivičnih dela koja su spominjana u prethodnom periodu i da će se time doprineti proširivanju krivičnih prijava povodom nekih drugih krivičnih dela koja su izvršena u prošlosti – rekao je ministar policije.

Kalinić će u beogradskom Okružnom zatvoru, prema rečima Slobodana Homena, državnog sekretara Ministarstva pravde, biti do okončanja istrage o ubistvima o kojima je govorio pred hrvatskim istražnim organima. On je precizirao da će Kalinić biti prebačen u požarevačku Zabelu na odsluženje kazne, tek pošto ga sasluša specijalni tužilac.

Nedavno uhapšeni član „zemunskog klana” je pred srpskim sudom osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistava, otmica i iznuda koje je počinio kao član organizovane kriminalne grupe i na 30 godina zbog učešća u ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića.

Prema slovu zakona, Kalinić može da traži ponavljanje ovih postupaka s obzirom na to da mu je suđeno u odsustvu. U skladu sa novinama u Zakonu o krivičnom postupku iz 2009. godine, Kalinić bi mogao da dobije status svedoka saradnika ukoliko bi na ponovljenim suđenjima bio osuđen na manje od 40 godina.

– Formalno pravno je to moguće, ali iskreno ne verujem da će mu se ponuditi takav status s obzirom na težinu krivičnih dela koje je počinio. Smatram da bi bilo čak i kontraproduktivno da takva osoba dobije bilo kakav povlašćeni status – rekao je Homen.

Državni sekretar je dodao i da će tužilaštvu svakako biti interesantna eventualna saznanja o političkoj pozadini i nove činjenice u vezi sa ubistvom premijera Đinđića. On je rekao i da ne treba zaboraviti da je veoma zanimljiv način na koji se Kalinić skrivao, ko mu je pružao logističku podršku i da će to, svakako, biti predmet ispitivanja.

Podsetimo, Kalinić je pre dva dana, u zagrebačkom Opštinskom krivičnom sudu osuđen na godinu i po dana zatvora zbog falsifikovanja dokumenata. On je tokom rasprave, koja je trajala svega 20 minuta, nekoliko puta menjao iskaz o krivici, ali se na kraju, posle konsultacija sa advokatom, odlučio da se izjasni da je kriv.

Optužnica koja je Kalinića teretila za posedovanje lažnih dokumenata podignuta je pre sedam dana, a suđenje je zakazano u kratkom roku,budući da ga je „čekalo” izručenje Srbiji.

Kalinić je posle višegodišnjeg bekstva uhvaćen u Zagrebu 8. juna posle teškog ranjavanja u obračunu sa „kolegom zemuncem” Milošem Simovićem. On je tada ranjen prostrelnom i ustrelnom ranom u stomak i grudi, posle čega je prevezen u bolnicu odakle je kasnije prebačen u zatvorsku bolnicu.

M. Derikonjić

objavljeno: 25/08/2010k

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.