Izvor: Blic, 22.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbina godinama držali kao roba

Srbina godinama držali kao roba

Od specijalnog dopisnika

ZAGREB Da nije došlo do promene vlasti i da donedavni načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Dubravko Jezerčić i njegov bliski saradnik Tomislav Mikulić nisu uhapšeni, Osječanin Branko Markan nastavio bi da živi u pravom ropstvu, kako je živeo od 20. septembra 1996. godine do 11. aprila ove godine.

Državno tužilaštvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv Jezerčića i Mikulića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kojoj su na 18 gusto kucanih strana nabrojana sva nedela kojima je godinama bio izložen nesrećni Markan, među kojima i kvalifikacija za uspostavljanje ropstva, što je valjda prvi takav slučaj na ovim prostorima.

Markanove nevolje su započele zbog kuće koju je nasledio od roditelja u strogom centru Osijeka, na mestu gde je načelnik policije Jezerčić zamislio da otvori elitni restoran. Pošto je Markan odbijao da mu proda kuću za 40.000 DM, Jezerčić je, zajedno s policajcem Mikulićem, izvršio više prepada na Markana, dok ga na kraju nisu slomili da potpiše lažni ugovor i izgubi ne samo kuću, nego i slobodu, te postane rob policajca Mikulića. On ga je prisilio da potpiše i ugovor po kojem se stavlja pod njegovo 'doživotno starateljstvo', čime je izgubio i penziju! Na to je pristajao zbog straha da će ga ubiti, kako su mu pretili.

Mikulić ga je kao svog roba preseljavao iz jednog mesta na drugo. Jedno vreme je bio zatočen u kontejneru, a onda je zajedno sa kontejnerom prebačen u dvorište kuće Mikulićevog oca u Tenji kod Osijeka, da bi kao njegov sluga radio najteže poslove. Nijedno mesto zatočeništva nije smeo da napusti bez izričitog odobrenja 'gazde'. Za sve što je radio nije nikada dobio ni prebijene pare.

U međuvremenu je načelnik policije Jezerčić na prevaru došao i do druge kuće kako bi izgradio još veći restoran. Od MUP-a Hrvatske dobio je kredit od 60.000 DM za kupovinu zemljišta i izgradnju porodične kuće, iako je već imao veliki stan. Restoran 'Grand' sagradio je na mestu Markanove i još jedne na prevaru dobijene kuće u centru Osijeka.

Kada su se Dubravko Jezerčić i Tomislav Mikulić konačno našli u pritvoru, Markan se ohrabrio i otišao na policiju da prijavi svoj slučaj. Nakon što je sve ispričao istražnom sudiji negde je sklonjen i novinari ne uspevaju da ga pronađu. Verovatno ga policija čuva do suđenja, za koje vlada ogromno zanimanje. MIRA BABIĆ

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.