Izvor: Politika, 20.Jan.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin osumnjičen za ubistvo Albanca zatečenog u krađi

Pucnjava se dogodila u šumi porodice Stajić, koja je bar 50 puta prijavljivala KPS-u da im se bespravno seče šuma, tvrdi Srđan Cvejić, saradnik u vladinoj Kancelariji za KiM. – Albanci u selu Poneš prete, Srbi najavljuju kolektivno iseljenje

Kosovska Mitrovica – Posle prekjučerašnje pucnjave koja se dogodila u ataru sela Poneš, u gnjilanskoj opštini, u kojoj je jedan Albanac poginuo, a drugi ranjen, u ovom selu je izuzetno napeto. Srbi su s razlogom zabrinuti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer su već posle sahrane nastradalog Albanca počeli da dobijaju pretnje.

Danas treba da istekne dvodnevni pritvor (do 48 sati) Momčilu Stajiću, kojeg je Kosovska policija juče privela pod sumnjom „pomaganja u krivičnom delu i posedovanja ilegalnog oružja”, a pukovnik Šaban Azizi iz gnjilanske policijske stanice za „Politiku” kaže da se traga za „osobom za koju se sumnja da je počinila ubistvo, a koja se najverovatnije nalazi u Srbiji”.

„Zbog pomaganja u izvršenju krivičnog dela, ali i zbog ilegalnog posedovanja oružja, u pritvoru je otac osobe koji je osumnjičena za ubistvo Albanca”, naveo je za Azizi.

Na pitanje novinara „Politike” da li je Srbima u selu Poneš obezbeđeno dvadesetčetvoročasovno prisustvo KPS-a, koje su Srbi tražili u strahu od odmazde, odnosno osvete Albanaca, Azizi kaže da će KPS patrolirati selom „dok se situacija ne smiri”.

Juče ujutru su specijalne jedinice KPS-a Rosu, koje su stigle u 30 vozila, završile pretragu kuća u selu Poneš, koje se nalazi na 11. kilometru od Gnjilana i u kojem danas živi oko 500 Srba. Kako za „Politiku” navode meštani ovog sela, ispred kuće Momčila Stajića od prekjuče je stacionirano vozilo kosovske policije.

Jedan od meštana sela Poneš, u kojem je do rata živelo oko 1.000 Srba, a koji iz sigurnosnih razloga ne želi da mu ime bude u novinama, zabrinuto navodi da su u ovom multietničkom selu još juče, posle sahrane Albanca iz susedne mahale Poneški Muhađeri, počele provokacije i pretnje upućene srpskom življu, a zbog straha retko ko izlazi iz kuće.

„Mi već 13 godina trpimo svojevrsni teror, jer 250 hektara obradive zemlje iz straha ne odlazimo da obrađujemo, a 250 hektara šume seku Albanci. Iako je posle rata više Srba ubijeno, jedan kidnapovan i oko 10 ranjeno, ništa nije učinjeno da se vinovnici zlodela izvedu pred lice pravde. Sve se to događalo u prisustvu američkog Kfora, koji nije prstom mrdnuo da spreči nasrtaje na nas.

Prijavljivali smo seču šume, tražili da se zaštiti srpska imovina, ali to nije urađeno. U strahu je i staro i mlado, decu ne puštamo iz kuća jer se plašimo odmazde, odnosno krvne osvete s obzirom na to da je oko 90 odsto žitelja Poneša u nekakvom krvnom srodstvu”, rekao je za „Politiku” u telefonskom razgovoru jedan od seljana ovog multietničkog sela u čijem se ataru u petak oko 13 časova dogodila pucnjava u kojoj je jedan Albanac ubijen, a drugi ranjen.

Da su 13 godina kosovskoj policiji ukazivali da se nelegalno seče srpska šuma i uzurpiraju srpska imanja, kao i da je isključivi krivac za ovaj incident kosovska policija, za „Politiku” tvrdi Srđan Cvejić, saradnik za opstanak i povratak u vladinoj Kancelariji za KiM za opštinu Gnjilane, sa sedištem u Gornjem Kuscu.

Po rečima Cvejića, „pucnjava, odnosno ubistvo, desilo se u šumi Stajića, koji je bar 50 puta prijavljivao policiji da mu se bespravno seče šuma”.

„Uhapšen je Momčilo Stajić, ali on nije otac Srbina koji se sumnjiči za ubistvo, kako navode u policiji. Tražimo sveobuhvatnu istragu kako bi se utvrdile tačne činjenice kako je došlo do pucnjave. Nije dobro što policija već izlazi sa navodima da su Srbi krivci, jer već danas ono malo Srba koji su se usudili da izađu na seoske ulice trpe pretnje i poniženja. Momčilo Stajić, kojem je određen pritvor, uopšte nije bio na mestu gde se dogodila pucnjava, a Novica Stajić, koji je juče ujutru otišao da prijavi da je čuo pucnjavu, po davanju izjave pušten je kući”, kaže Cvejić.

On za naš list još navodi da je celi jučerašnji dan u kući Momčila Stajića bilo na desetine Srba koji pružaju moralnu podršku ovoj porodici, ali i naglašava da će, ukoliko Stajići iz bezbednosnih razloga odluče da napuste selo, to učiniti i oko 500 Srba u znak solidarnosti s porodicom koja je vekovima na ovim prostorima.

U selu Poneš je do 1999. godine živelo oko 1.000 Srba u 250 domaćinstava, a sada oko 500 u 130 kuća, i skoro sve srpske su locirane u cenu sela. U samom selu ima i 70 albanskih kuća u kojima brojčano ima više članova, a selo je okruženo i sa dve etnički potpuno čiste, albanske mahale, Poneški Muhađeri i Markovce, koje se nalaze na tri kilometra od Poneša.

Albanci tvrde da nisu znali da šuma pripada Srbima

Prištinski mediji navode da je u petak u oružanom obračunu sa dvojicom Srba u šumi iznad sela Poneš ubijen Adem Bićmeti (39), dok je ranjen njegov brat Ramiz, koji tvrdi da nisu znali da šuma koju su sekli pripada Srbima.

„Sekli smo tuđu šumu, ali ne onu koja pripada Srbima”, tvrdi Ramiz Bićmeti, navodeći da su posle pucnjave dvojica Srba pobegla automobilom crvene boje.

Sa druge strane, Srbi iz sela Poneš navode da su dvojica Albanaca, zatečena u krađi šume, prva pripucala.

Euleks se nije oglasio

Kako za „Politiku” kaže Dejan Vasić, advokat pritvorenog Momčila Stajića, lokalni tužilac Afrim Šefkiju predložio je da se Stajiću odredi pritvor od 30 dana, a Vasić kaže da mu, iako se juče sreo sa tužiocem, „nije poznato o kojem je krivičnom delu reč, s obzirom na to da je zatražen jednomesečni pritvor”.

Vasić takođe izražava čuđenje što se u ovaj predmet nije uključilo tužilaštvo i pravosuđe Euleksa, pošto je reč o nacionalno opterećenom predmetu.

Biljana Radomirović

objavljeno: 20/01/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.