Izvor: B92, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija tražila izručenje iz Švedske

Stokholm, Beograd -- Srbija od Vlade Švedske tražila izručenje Mijajla Mijailovića, ubice ministarke spoljnih poslova Švedske Ane Lind.

Švedski list Dagens niheder navodi da je zahtev za izručenje Mijailovića podnelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Mijailović je tražio odsluženje kazne u Srbiji jer se, kako se navodi, u Švedskoj boji za vlastitu bezbednost. Zbog počinjenog zločina, 28 godina star Mijailović je 2004. osuđen na doživotni zatvor.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 10. septembra 2003. u centru Stokholma napao nožem, sa sedam udaraca u trbuh, prsa i ruke, Anu Lind, dok je ona s prijateljicom bila u kupovini. Idućeg jutra ministarka je preminula u bolnici.

Ministarstvo pravde Srbije potvrdilo da im je iz Švedske stigao zahtev Mijajla Mijailovića, osuđenog za ubistvo ministarke inostranih poslove Ane Lind, da kaznu izdržava u Srbiji.

Ministarstvo je od švedskog pravosuđa tražilo dodatne informacije jer je Mijailović osuđen na kaznu doživotnog zatvora, kaznu koja u zakonodavstvu Srbije ne postoji. Prema tumačenju iz Ministarstva pravde, ako se švedsko pravosuđe saglasi, Mijailović bi mogao da bude prebačen na izdržavanje kazne u Srbiju samo ako bi sud u Srbiji doneo presudu kojom bi kazna izrečena u Švedskoj bila prilagođena zakonodavstvu Srbije.

Prema švedskom zakonu, stranci koji su u Švedskoj počinili ozbiljan zločin mogu odslužiti kaznu bilo gde, ako postoji opasnost po njih ako ostanu u državi, što je i navedeno u Mijailovićevom zahtevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.