Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija plaća za žrtve NATO bombardovanja

Srbija plaća za žrtve NATO bombardovanja

NOVI PAZAR - Veće Opštinskog suda u Novom Pazaru, kojim je predsedavao sudija Šefkija Kalač, donelo je presudu kojom se državi Srbiji nalaže da dvadeset dvojici Novopazaraca, najbližih rođaka poginulih tokom NATO bombardovanja, zbog duševnih patnji za izgubljenim rođacima, isplati ukupno 13,5 miliona dinara.

U ime porodica poginulih, tužbu protiv države podneo je advokat Dragan Novović. Tragedija u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pazaru dogodila se 31. maja 1999. godine, kada je 11 žitelja ovog grada, nedužnih civila, ubila NATO bomba bačena na stambeno-poslovnu zgradu u Ulici Stefana Nemanje. U obrazloženju presude kaže se da se sud pozvao na Zakon o obligacionim odnosima i član u kome piše da je 'štetu nastalu smrću, telesnom povredom ili oštećenjem usled akta nasilja, ili terora, odgovorna država čiji su organi, po važećim propisima, bili dužni da spreče takvu štetu'.

Republičko javno pravobranilaštvo, koje je zastupalo državu, pokušavalo je da NATO bombardovanje predstavi kao višu silu koju niko nije mogao da spreči. Ali, veće sudije Kalača u presudi ističe da je u ovom slučaju prepoznalo ustavnu i zakonsku obavezu Vojske, koja je kao jedina oružana sila dužna da brani nezavisnost, ali i sigurnost građana. Presuda još nije pravosnažna, jer će se država žaliti višem sudu.

E. H.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.