Izvor: B92, 11.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i tehnološki kriminal

Beograd -- U Srbiji ima svih oblika visoko-tehnološkog kriminala, ali ne i službi koje treba da se bore protiv te vrste kriminala.

Na skupu o borbi protiv ekonomskog kriminala u Srbiji, zamenik drugog opštinskog tužioca u Beogradu Branko Stamenković je izjavio da nisu konstituisane službe u MUP-u, niti postoji posebno odeljenje Tužilaštva, a ni posebno odeljenje u Okružnom sudu ne funkcioniše kako treba.

Stamenković, autor nacrta zakona o borbi protiv tih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrsta kriminala, podsetio je da je taj zakon donet sredinom 2005, a da je potrebno što pre obučiti ljude za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala jer bez toga nema sprovođenja tog zakona.

On je rekao da je u Srbiji najviše zastupljena piraterija, odnosno nelegalno umnožavanje i prodaja filmova i muzičkih izdanja.

Srbija je potpisala evropsku konvenciju o borbi protiv visoko-tehnološkog kriminala, koja treba da bude ratifikovana u Parlamentu, i usvojila Zakon o organizaciji nadležnosti državnih organa za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala, čime je, kako je rečeno na skupu, stvoren institucionalni okvir za efikasnu borbu protiv te vrste kriminala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.