Izvor: Danas, 03.Jan.2015, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija hoće da sudi Kapetanu Draganu

Beograd - Ministarstvo pravde Srbije uputilo je juče dopis Australiji s molbom da Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, ne bude izručen Hrvatskoj. Istovremeno, ministar pravde Nikola Selaković je u dopisu ministru pravde Australije Majklu Kinanu zatražio da se ne dozvoli izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj.

Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima, ali i da je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni, uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine. Kao primer navodi se odbijanje izručenja Hrvatskoj koju su doneli organi Velike Britanije u slučaju Milana Španovića. Kako se navodi u dopisu, ekstradicija Vasiljkovića izazvala bi reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemirenje javnosti u Srbiji, a pravosudni organi Srbije spremni su za sprovođenje krivičnog postupka protiv Vasiljkovića.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.