Izvor: Blic, 15.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila Donija Braska

Srbija dobila Donija Braska

BEOGRAD - Prvi srpski tajni agent proveo je godinu dana ubačen u redove saobraćajne mafije. On je svakodnevno radio na prikupljanju dokaza koji su doveli do toga da grupa od 17 ljudi, koja je osumnjičena da je naplaćivala novac od osiguranja lažirajući saobraćajne udese, završi u pritvoru.

Identitet svakog tajnog agenta, pa i prikrivenog islednika koji je otkrio ovu kriminalnu grupu, jeste najstrože čuvana tajna. Javnost neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ugledati njegovo lice čak ni u slučaju da agent mora da svedoči pred sudom o dokazima koje je prikupio tokom boravka u kriminalnoj organizaciji.

Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva, izrazio je zadovoljstvo radom tajnog agenta na slučaju saobraćajne mafije i uporedio ga sa čuvenim agentom FBI Džozefom Pistonijem čije je lažno ime bilo Doni Brasko.

Najpoznatiji agent

- Jedan od najzapaženijih slučajeva u praksi SAD u borbi protiv organizovanog kriminala jeste aktivnost agenta Pistonija, koji je od 1975. pa do 1981. godine bio ubačen u njujoršku mafijašku porodicu Bonano. Kao čovek koji je radio kao njihov vojnik, ubrzo je bio prihvaćen kao pravi član porodice Bonano. Za tih šest godina Pistoni je uspeo da sakupi toliko dokaza koji su rezultirali osuđujućim presudama za više od sto osoba iz kriminalne organizacije. Nadamo se da će institucija tajnog agenta pokazati dobre rezultate i u našoj praksi, ali je za to potrebno vreme. Slučaj saobraćajne mafije pokazao je da i Srbija ima svog Pistonija - kaže Zorić.

Prvi srpski prikriveni islednik ili tajni agent otkrio je kriminalnu grupu u kojoj je radilo čak sedam policajaca, a koja je naplaćivala novac od osiguranja lažirajući saobraćajne udese. Na koji način je agent ušao u grupu i razotkrio saobraćajnu mafiju, ostaće tajna.

- Otkrivanje identiteta tajnog agenta može da ugrozi njegov život - kratko je objasnio Zorić.

Tajno snimanje

Međutim, činjenice koje više ne predstavljaju tajnu su te da je prikriveni islednik tokom istrage snimao skrivenom kamerom aktivnosti kriminalne grupe. Na taj način prikupljeni su dokazi da je grupa delovala tako što su angažovani policajci, koji su sačinili zapisnike sa uviđaja sudara koji se nikada nisu dogodili. Grupa je zatim prijavljivala osiguravajućim društvima te nepostojeće 'saobraćajke' i tako zarađivala ogroman novac. U saradnji s njim, policija i tužilaštvo uspeli su da razmotavaju ovo kriminalno klupko i otkriju celu grupu.

Iako je identitet srpskih tajnih agenta stavljen u fasciklu 'strogo poverljivo', nije velika tajna iz kojih službi se oni regrutuju.

- Institucija prikrivenog islednika uvedena je u naš zakon 2003. godine. Prikrivenog islednika određuje istražni sudija na zahtev specijalnog tužioca. Tajnog agenta postavlja ministar policije ili direktor BIA. On ne sme biti lice iz kriminogene sredine i mora biti dobro obučen za složene i opasne zadatke koji ga čekaju. Prikriveni islednik je osoba zaposlena u državnim organima, na primer u policiji, sudu. Ako se šire tumači zakon, prikriveni islednik može biti i bivši policajac ili policajac u penziji - objašnjava Zorić i dodaje da je veoma je bitno da tajni agent ostane dugo vremena u poslu. Prikriveni islednik može da prikuplja dokaze u vidu raznih isprava, snimaka telefonskih razgovora ili video snimaka.

- Agentova opažanja i informacije koje je čuo tokom boravka u kriminalnoj grupi mogu se koristiti kao dokaz na sudu samo ako se agent sasluša kao svedok. U tom slučaju, svedočiće tako da mu se ne otkrije identitet - objašnjava Zorić.

Prikriveni islednik može tajno da pretrese stan osobe za koju se sumnja da je izvršila ili priprema izvršenje krivičnog dela.

Moguće zloupotrebe

Kada se tajni agent infiltrira u zločinačku organizaciju, on se susreće sa mogućnošću da počini ili isprovocira krivična dela. Zorić objašnjava šta je sve srpskom agentu dozvoljeno dok je na tajnom zadatku.

- Ako bi tajni agent bio prinuđen da izvrši krivično delo kako ne bi otkrio svoj identitet, to bi se podvelo pod pojam krajnje nužde i bila bi isključena njegova krivična odgovornost. Međutim, ono što tajni agent ne sme da radi, to je podstrekivanja na izvršenje krivičnog dela - naglašava Zorić.

Nataša Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.