Izvor: Politika, 26.Apr.2009, 22:37

Srbija dobija novi sektor za vanredne situacije

Srbija dobija novi sektor za vanredne situacije

Niš postaje regionalni centar za vanredne situacije, odakle će se pokretati akcije pružanja pomoći u gašenju velikih požara u regionu

Građani Srbije bi uskoro trebalo da dobiju novi sektor za vanredne situacije u MUP-u Srbije, koji će imati četiri uprave. Pored postojeće Uprave za preventivu i Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica, predviđene su još i uprava za upravljanje rizicima i uprava za civilnu zaštitu.

Sistem 112, što će biti broj za sve hitne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << slučajeve i zamenjivati dosadašnje 92, 93 i 94, zapravo će biti u okviru uprave za upravljanje rizicima. Ova uprava biće jezgro buduće službe za vanredne situacije gde će se zaposleni baviti planiranjem i reagovanjem, odnosno preuzimanjem odgovornosti u slučaju velikih vanrednih situacija na teritoriji Srbije.

Ovo za „Politiku” kaže pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Predrag Marić, načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje.

– Reč je o novoj sistematizaciji Sektora za zaštitu i spasavanje kojom će, čim ona bude potvrđena na jednoj od narednih sednica vlade, zapravo nastati Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije. Sistematizacija nove službe je urađena u saradnji sa Upravom za vanredne situacije Ministarstva odbrane. Zaposleni ove uprave, njih 550 će, kako je nedavno dogovoreno zaključkom o potrebi formiranja jedinstvene službe za vanredne situacije, preći u Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije – kaže Marić.

Kako objašnjava naš sagovornik, u unutrašnjosti Srbije više neće biti Odseka za zaštitu i spasavanje, već će to biti odeljenja za vanredne situacije. U Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu i Nišu biće smeštene uprave za vanredne situacije.

Broj zaposlenih predviđen novom sistematizacijom je oko 4.000 ljudi, čime je obuhvaćen i postojeći broj vatrogasaca od oko 3.000 i 550 zaposlenih koji prelaze iz Uprave za vanredne situacije Ministarstva odbrane. Konkretno, oni bi po novoj sistematizaciji trebalo da rade u upravi za upravljanje rizicima i upravi za civilnu zaštitu MUP-a.

– Centar za osmatranje i obaveštavanje će biti osnova sistema 112, za koji nameravamo da nađemo novac i da počnemo da ga primenjujemo najpre u Beogradu. Ovih dana zaposleni u Ministarstvu odbrane tragaju i za pogodnom lokacijom za smeštaj nacionalnog trening centra za vanredne situacije, koji će obuhvatati obuku i za vatrogasce spasioce i za civilnu zaštitu. U njemu će se obavljati i edukacija osoba na civilnom služenju vojnog roka – tvrdi Marić.

Jedna od novina, koja bi trebalo da usledi posle formiranja sektora za vanredne situacije, je da grad Niš postane regionalni centar za vanredne situacije.

– Bilo bi idealno da to bude pre leta, jer Niš ima takav položaj i kapacitete da može da bude regionalni centar za vanredne situacije. Iz njega bi se pokretale akcije u slučaju pružanja regionalne pomoći kod velikih požara ali i drugih oblika vanrednih situacija – objašnjava naš sagovornik.

Zaključak sa informacijom o potrebi formiranja jedinstvene službe za vanredne situacije u okviru MUP-a Srbije, usvojen je, podsetimo, 5. marta ove godine na sednici vlade.

– Ubrzo zatim, formirana je međuresorska radna grupa koja bi do 10. maja ove godine trebalo da napravi akcioni plan – uradi analizu postojećeg stanja u oblasti vanrednih situacija, predloži dinamiku izmene postojećih zakona (Zakona o ministarstvima, Zakona o policiji, Zakona o odbrani). Pored toga, da bise formirala jedinstvena služba, moraju da budu doneta još dva nova zakona, i to zakon o vanrednim situacijama i zakon o civilnoj zaštiti – kaže Marić.

Naš sagovornik kaže da bi tekstovi ova dva zakona trebalo da budu završeni oko 20. maja ove godine, posle čega će biti upućeni vladi na razmatranje.

-----------------------------------------------------------

Pirotehnika pod kontrolom

Ovog proleća trebalo bi da budu puštena u skupštinsku proceduru dva nova zakona iz ove oblasti, čija je izrada u toku. To su zakon o zaštiti od požara i zakon o eksplozivnim materijama.

– Važno je da zakon o eksplozivnim materijama bude usvojen do kraja godine jer će njime konačno biti uveden red u oblasti prometa pirotehnike. Kazne će biti strože, biće definisan način korišćenja pirotehnike, kada, pod kojim uslovima i ko može da je koristi, a ko da prodaje – kaže Predrag Marić.

Danijela Vukosavljević

[objavljeno: 27/04/2009]

Nastavak na Politika...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.