Izvor: B92, 05.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija centar šverca droge"

Vašington, Beograd -- Srbija je centralna tranzitna tačka na balkanskom putu krijumčarenja narkotika, navodi Stejt department.

"Zbog poroznih granica i široko rasprostranjene korupcije, borba protiv šverca droge biće dug proces", ocenjuje se u izveštaju američkog Stejt departmenta o kontroli narkotika. Navodi se da organizovane kriminalne grupe koriste Srbiju za prebacivanje heroina, kokaina, marihuane i sintetičkih droga, a mali deo te droge, uglavnom heroina, ostaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji "za domaću upotrebu".

U redovnom, godišnjem izveštaju, objavljenom na sajtu Stejt deprtmenta, navodi se da je, prema podacima MUP-a Srbije, Sandžak najproblematičnije područje, zbog geografskog položaja, odnosno blizine granica sa Crnom Gorom i Kosova.

U izveštaju objavljenom 1. marta naglašava se i da sposobnost organizovanih kriminalnih grupa da iskoriste porozne granice i slabu infrastrukturu preti političkoj stabilnosti i ekonomskom razvoju zemlje.

Korupcija je u Srbiji raširena i prisutna u čitavoj pravnoj infrastrukturi u zemlji. Srpska vlada pokušava da se obračuna sa tom pojavom, ali ju je zbog široke prihvaćenosti u društvu, često teško identifikovati, dodaje se.

Srbija, kako se konstatuje, razvija i sprovodi nove zakone i inicijative, među kojima je i Nacionalna strategija za borbu protiv droge, ali zbog slabe pravne infrastrukture i široko rasprostranjene korupcije, borba protiv narkotika biće dug proces.

Stejt department u izveštaju, takođe, navodi da nema izveštaja o umešanosti predstavnika vlasti u proizvodnju, distribuciju ili šverc narkotika, niti da država svojom politikom to podstiče.

Dodaje se da će SAD nastaviti da sarađuju sa Srbijom kako bi se unapredilo pravosuđe i sprovođenje zakona za borbu protiv droge i organizovanog kriminala.

SAD se nadaju da će tokom naredne godine biti ostvaren dalji napredak u razvoju pravosudnog sistema i naporima za borbu protiv organizovanog kriminala i narkotika.

To podrazumeva veće zaplene droge, pokušaje procesuiranja korupcije na višim nivoima i napore da se smanji potražnja za drogom na domaćem tržištu, zaključuje se u delu izveštaja o kontroli narkotika koji se odnosi na Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.