Izvor: Blic, 09.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi traže iseljenje

Srbi traže iseljenje

ZAGREB (Beta) Srbi iz Veljuna kod Slunja najavili su masovan odlazak posle incidenta u subotu, ocenivši da je zajednički život nemoguć, piše 'Večernji list'.

Veliki broj pripadnika hrvatske policije u subotu je u selu Veljun, na Kordunu, sprečio Hrvate da se fizički obračunaju s manjom grupom starijih Srba, koji su pokušali da obeleže godišnjicu stradanja 520 Srba iz tog sela, koje su 1941. godine pobile ustaše.

Hrvatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednik Stjepan Mesić istakao je da 'svako ima pravo na pijetet svoje žrtve' i da 'svako ko to sprečava čini lošu uslugu Hrvatskoj, čak maksimalnu štetu'. Premijer Ivica Račan rekao je da takvi sukobi pripadaju 'prošlom veku, a ne demokratskoj i evropskoj Hrvatskoj'.

Predsednik Hrvatskog državnog sabora Zlatko Tomčić istakao je da niko od vlasti nije inicirao i stimulisao taj incident, već da je reč samo o 'ljudskim emocijama'. On je istakao da je potrebno pronaći model koji neće ni na koji način provocirati one koji se osećaju pogođenima i koji, možda, od druge strane očekuju izvinjenje.

Ministar učesnika rata u Hrvatskoj Ivica Pančić kazao je takvi incidenti nisu nikome potrebni. 'Što se tiče povratka Srba, to je obaveza koju je prihvatila i prošla vlast. A čak i da se ta činjenica zanemari, postoje i ustavne odredbe o jednakosti svih građana. Može se nama nešto sviđati ili ne sviđati, ali postoje obaveze koje se moraju ispuniti. Ne znam ko se može plašiti srpskih staraca i zašto bi ih se neko uopšte plašio', istakao je on.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac za incident u Veljunu optužio je izmanipulisanu grupu ljudi, precizirajući da su i par dana pre održavanja skupa organizatorima počela da stižu preteća pisma iz organizacije 'Hrvatski domobran' i od pojedinaca koji su uzurpirali imovinu Srba. Ti ljudi, prema rečima Pupovca, i danas na tom području maltretiraju Srbe, polivajući ih, na primer, hladnom vodom dok čekaju autobus.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.