Srbi švercovali puške islamistima u Belgiji

Izvor: Blic, 18.Apr.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi švercovali puške islamistima u Belgiji

Kriminalna grupa iz okoline Novog Sada uhapšena je u ponedeljak u Belgiji u akciji presecanja lanca krijumčarenja oružja, dok je jedan član ekipe juče priveden u Novom Sadu. Kod njih je nađeno devet „kalašnjikova”, pištolj, dva raketna bacača, devet granata i više stotina komada municije, koje je trebalo da predaju naručiocu - muslimanu iz Belgije.

Bezbednosne službe veruju da je oružje bilo namenjeno za izvođenje terorističkih akcija ili najtežih krivičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dela - ubistava ili razbojništava, na tlu Belgije.

- Uhapšeni su Goran Vantović, Goran Bajić, Miloš Babić, Slobodan Kačar i Milana Sokolić, dok su trojica turski državljani. U Belgiji se nastavlja akcija hapšenja naručilaca oružja - rekao je ministar policije Ivica Dačić.

„Blic” saznaje da je juče u Novom Sadu uhapšen otac osumnjičenog Gorana Vantovića, Goran Vantović (52), koji se takođe sumnjiči za krijumčarenje oružja.

Njemu je određeno zadržavanje u policiji, dok su članovima krijumčarske grupe uhapšeni u Belgiji u pritvoru. Među uhapšenim Turcima je i jedan koji ima belgijsko državljanstvo, a veruje se da su oni bili spona između srpskog dela kriminalne grupe sa naručiocem oružja.

Akcija, kojom su rukovodili belgijsko tužilaštvo i tajne službe, a učestvovala i naša kriminalistička policija, trajala je 15 dana. Srpskim delom ekipe krijumčara rukovodili su mlađi Vantović i Kačar.

Zadatak srpskog dela ekipe bio je da oružje iz Srbije, preko Mađarske, Austrije i Nemačke prokrijumčare na teritoriju Belgije, gde je trebalo da ga preuzme naručilac. Jedan član ekipe krijumčara, koji je ranije boravio u Belgiji, otputovao je u tu zemlju, dok je njegov saradnik bio u Nemačkoj, da bi sačekao ostatak kriminalne grupe koja je u vozilu, i to u specijalnom napravljenom bunkeru, krijumčarila oružje i municiju.

- Milana Soković, koja je u emotivnoj vezi sa Kačarom, trebalo je da im bude paravan, jer su krijumčari smatrali da su manje sumnjivi policiji kada je devojka s njima u vozilu. Zasad nije poznato ni da li je ona znala šta se krijumčari u vozilu. Nastavljamo akciju da bismo utvrdili od koga su i odakle osumnjičeni nabavili oružje, a treba da se ustanovi i koliko su novca dobili za šverc - kaže naš sagovornik „Blica” blizak istrazi.

Posle hapšenja osumnjičenih Srba i Turaka, belgijska policija radi na hapšenju naručioca, jer će tek posle njegovog privođenja biti poznato da li su automatske puške, pištolj, granate i raketni bacači bili namenjeni za izvođenje terorističkih napada ili za ubistva, razbojništva.

Otac i sin Vantović i Kačar su komšije iz Čelareva, dok je Milana Sokolić iz Bačkog Maglića. Vantovići i Kačar su poznati našoj policiji. Otac i sin Vantović bili su vlasnici diskoteke „Boa” u Čelarevu, a sada poseduju istoimenu firmu, registrovanu za trgovinu, ugostiteljstvo i usluge, čije je sedište u Hajduk Veljkovoj ulici u Novom Sadu.

Povezane vesti: Belgijanci uhapsili švercere oružja iz Srbije Srbija najviše oružja izvozi u SAD, Irak, Italiju i Belgiju

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srbi švercovali puške islamistima u Belgiji za terorističke akcije!

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Apr.2012

NOVI SAD - Kriminalna grupa iz okoline Novog Sada uhapšena je u ponedjeljak u Belgiji u akciji presijecanja lanca krijumčarenja oružja, dok je jedan član ekipe juče priveden u Novom Sadu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.