Izvor: Blic, 18.Maj.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi moraju da plate Hrvatu koji je živeo u njihovoj kući

Petar i Ivanka Kunić, povratnici iz Srbije u Hrvatsku, moraju da plate 187.000 evra naknade Vinku Petroviću, koji je od 1996. do 2003. godine živeo u njihovoj kući u mestu Krnjak, dok su oni bili u izbeglištvu.

Županijski sud u Karlovcu doneo je rešenje, prema kojem Kunići moraju da plate Petroviću to što je za sedam godina života u njihovoj kući ulagao u popravke i prepravke.

Petar Kunić tvrdi da je Petrović sedam godina koristio njegovo vlasništvo, imao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u njegovoj kući restoran i zarađivao, a da sad njemu mora da plati 187.000 evra.

On ističe da je ovaj postupak samo nastavak etničkog čišćenja, prenosi portal "Vestionline".

- Ja taj novac nemam, a i da imam, nije pravedno da im dam... Kada mi je kuća vraćena, ona ni na šta nije ličila i morao sam da prodam vikendicu i da na taj novac dodam još 20.000 evra da bih renovirao kuću kako bismo mogli ponovo u njoj da živimo - ispričao je srpski povratnik.

Opštinski sud u Karlovcu prošle godine presudio je da "Srbin povratnik Kunić Hrvatu Petroviću mora platiti 55.000 evra plus kamate", pa je potom Županijski sud povećao iznos naknade na 67.000 evra, plus 18.000 evra sudskih troškova i 17 odsto kamate na ukupnu svotu, i to bez prava na žalbu.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je 2007. godine da je Hrvatska prekršila vlasnička prava porodice Kunić i naložio da im isplati 20.000 evra na konto kompenzacije za iznajmljivanja njihove kuće, a hrvatskim sudovima je naložio da toj porodici pruže pravo na novo suđenje, što nije urađeno.

Županijsko veće srpske nacionalne manjine skrenulo je pažnju da u Hrvatskoj još ima 10 takvih slučajeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.