Optuženom za trgovinu drogom oduzeta kuća na Zvezdari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2009, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženom za trgovinu drogom oduzeta kuća na Zvezdari

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu danas je Darku Ercegu, optuženom za organizovanje trgovine narkoticima privremeno oduzeo kuću na Zvezdari u Neredimskoj 2, vrednu oko 100.000 evra, pošto prema oceni suda nije uspeo da učini verovatnim da je do novca za kupovinu kuće došao na legalan način.

Posle okončanja ročišta, predsednik veća Vladimir Vučinić doneo je rešenje o privremenom oduzimanju imovine Ercegu, uz obrazloženje da postoji osnovana sumnja da je kuća u Neredimskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kupljena novcem proisteklim iz krivičnog dela - novcem dobijenim od prodaje droge, kao i zbog bojazni da će bi mogla biti otuđena u toku trajanja krivičnog postupka.

Sudija Vučinić je obrazložio da je specijalno tužilaštvo dokazima potkrepilo svoje tvrdnje o nelegalno stečenoj imovini, prema kojima Erceg, od 1991. od kada je izbegao iz Hrvatske nema evidentiranih zakonskih prihoda, niti je plaćao porez na dohodak.

Optužnica

Ercegu se pred Specijalnim sudom sudi po dve optužnice koja ga terete kao organizatora kriminalne grupe koja je trgovala narkoticima, i za nedozvoljeno drzanje oružja, podsetio je sudija Vučinić i naveo da će se o trajnom oduzimanju imovine raspravljati posle pravosnažnog okončanja ovih krivičnih postupaka.

Erceg ima pravo da uloži žalbu Vrhovnom sudu Srbije u roku od tri dana, od prijema rešenja o privremenom oduzimanju imovine.

On je na današnjem ročištu tvrdio da je novac za spornu kuću od 104 kvadrata i šest ari placa dao njegov pokojni otac, posle prodaje placa u Hrvatskoj.

Erceg je naveo da je otac plac u Orahovcu od dva ara prodao za 250.000 evra, a da je kuću u Neredimskoj platio 130.000 evra.

Navodeći da u kući sada žive njegova sestra Dejana i majka Desanka, koje nisu prijavljene na toj adresi već u Aranđelovcu, gde takođe imaju nedovršenu kuću, Erceg i njegov advokat Prvoslav Grubić pokušali su da ubede sud da se kuća ostavi njima na upravljanje, ali je sud to odbio.

Predstavljajući svoj zahtev za privremeno oduzimanje imovine, zamenik specijalnog tužioca Dimitrije Popić istakao je da je Erceg nije imao legalna primanja, i pored toga što je imao prijavljenu samostalnu zanatsku radionicu "MIP gradnja".

Prema rečima tužioca, bankarska dokumentacija i izveštaj poreske policije pokaziju da preko računa nije bilo uplata i da preduzeće nije ostvarivalo prihod. Na računu 1. dembra 2006. bilo je nula dinara, a godinu dana kasnije 228,16 dinara, kakvo je stanje i danas.

Ako u žalbenom postupku bude potvrđeno prvostepeno rešenje, kuća će biti zapečaćena i predata na staranje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Erceg je 17. marta 2007. godine uhapšen u spornoj kući, u kojoj je policija pronašla skoro 27 kilograma heroina, oko dva kilograma kokaina, i veću količinu paracetamola i kofeina, smese koja je korišćena za razblaživanje heroina.

Vrednost zaplenjenih narkotika na narkotržištu vredi više od milion evra, a droga, koja je prema tvrđanma tužilaštva, donesena iz Novog Pazara, bila je namenjena za transport i prodaju na tržištu zemalja zapadne Evrope.

Pored toga, tužilaštvo ima dokaze da je nešto više od 16 kilograma heroina, neposredno pre hapšenja, Erceg prebacio u Dansku i Švedsku.

Policija je od Ercega oduzela i tri vozila - BMV, "mercedes" i "audi". U jednom od njih pronađeno je nekoliko kilograma heroina. Ova vozila su već privremeno zaplenjena, a u kasnijem postupku tužilaštvo će tražiti njihovo trajno oduzimanje.

Imovina

U toku je i finansijska istraga u vezi sa imovinom ostalih optuženih iz Ercegove grupe, kojoj je suđenje pred Specijalnim sudom privodi kraju.

Među njima su Ercegova devojka Milica Grubić i sestra Dejana i Novopazarci, brat i sestra Hikmet i Zejnira Hajrović i Bojan Milić.

Ispitivanja imovine pošteđeni su Boban Tasić, koji je pre dva meseca dobio status svedoka saradnika, i Nurko Nurković, za koga se zna da ne poseduje neku vredniju imovinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud o zapleni imovine Darku Ercegu

Izvor: B92, 29.Jul.2009, 16:45

Beograd -- Ročište za privremeno oduzimanje imovine od Darka Ercega, optuženog za trgovinu narkoticima, trebalo bi da se održi sutra u Specijalnom sudu u Beogradu...Specijalno tužilaštvo tražiće, u trećem pokušaju, da se od Ercega, koji je važio za jednog od većih narko bosova u Srbiji, privremeno...

Nastavak na B92...

Narko-dileru oduzeta kuća na Zvezdari

Izvor: Mondo, 30.Jul.2009

Specijalni sud u Beogradu doneo je rešenje kojim se od Darka Ercega, optuženog za trgovinu narkoticima, privremeno oduzima kuća u Nerodimskoj ulici u Beogradu a na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Nastavak na Mondo...

Darku Ercegu privremeno oduzeta kuća na Zvezdari

Izvor: EMportal, 30.Jul.2009

Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu doneo je danas rešenje kojim se od Darka Ercega, optuženog za trgovinu narkoticima, privremeno oduzima kuća u Nerodimskoj ulici u Beogradu, na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Nastavak na EMportal...

Darku Ercegu privremeno oduzeta kuća na Zvezdari

Izvor: NaDlanu.com, 30.Jul.2009

BEOGRAD, 30. jula 2009. (Beta) - Specijalni sud u Beogradu doneo je danas rešenje kojim se od Darka Ercega, optuženog za trgovinu narkoticima, privremeno oduzima kuća u Nerodimskoj ulici u Beogradu a na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Predsednik Veća Vladimir Vučinić rekao...

Nastavak na NaDlanu.com...

Ercegu privremeno oduzeta kuća

Izvor: Blic, 31.Jul.2009, 09:50

Beograd - Specijalni sud u Beogradu doneo je juče rešenje kojim se od Darka Ercega, optuženog za trgovinu narkoticima, privremeno oduzima kuća od 104 kvadrata u Nerodimskoj ulici u beogradskom naselju Zvezdara, a na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.....Predsednik Veća Vladimir...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.