Spremna kontratužba Srbije  protiv Hrvatske

Izvor: S media, 23.Okt.2011, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremna kontratužba Srbije protiv Hrvatske

Srbija će Međunarodnom sudu pravde u Hagu predati dopunjenu kontratužbu protiv Hrvatske početkom novembra. Glavni argument Srbije presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Srbija je pripremila odgovor na hrvatske argumente protiv srpske kontratužbe, koji će, ukoliko u međuvremnu ne dođe do poravnanja, Međunarodnom sudu pravde(MSP) u Hagu biti predati do 4. novembra, kada za to ističe sudski rok.

Član srpskog pravnog tima pred MSP i šef "Veritasa" >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Savo Štrbac smatra da do nagodbe neće doći jer za to u hrvatskoj vladi ne postoji volja i kaže da će Srbija do 4. novembra sigurno podneti dopunu kontratužbe.

EK počela analizu Zakona o ništavnosti

Hrvatska ustupila Srbiji optužnicu protiv oficira JNA

Ivo Sanader ponovo pred sudom zbog Hipo banke

"Tim se pripremao sve vreme kao da poravnanja neće ni biti, kako se ne bi propustio rok i da bi se uradilo najbolje što je moguće. Posao je završen još tokom leta i ostala je samo finalna dorada", rekao je Štrbac.

Kako ističe Štrbac, presuda Međunarodnog krivičnog suda u Hagu hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču, doneta u aprilu, iako nepravosnažna, jedan je od aduta Srbije.

"Haški tribunal je zaključio da je u operaciji ''Oluja'' vršeno etničko čišćenje kroz udruženi zločinački poduhvat. Upravo ta tvrdnja nam olakšava posao, jer je od etničkog čišćenja do genocida mali korak, treba utvrditi samo genocidnu nameru", istakao je Štrbac.

Primedbe na spiskove poginulih i nestalih

On je dodao da srpski tim ima i oko stotinak primedbi na hrvatske spiskove poginulih i nestalih, jer su njima obuhvaćeni i stradali u Osjeku i Gospiću, za koje su u međuvremenu osuđeni pripadnici hrvatske vojske, ali i u mestima u kojima nije bilo rata.

Takođe, kako je ukazao, postoji opravdana sumnja da je oko 20 stogodišnjaka, koji su se našli na hrvatskim listama ekshumiranih i identifikovanih umrlo od starosti i bolesti, a za neke postoje i dokazi.

Štrbac je dodao da su u podnesku od nekoliko hiljada strana, koji će biti predat MSP, ako do 4. novembra ne dođe do poravnanja, mesto našli i dokazi o stradanjima Srba tokom Drugog svetskog rata u logorima Jasenovac i Jadovno.

"To da su Hrvati već jednom nad Srbima počinili genocid i da su zapravo povratnici u vršenju istog krivičnog dela može biti povoljna okolnost", ocenio je on.

Štrbac, takođe, smatra da do isteka roka koji je odredio Sud, ne postoji mogućnost da dođe do poravnanja i podseća da je hrvatska premijerka Jadranka Kosor pre samo mesec dana rekla da Hrvatska neće povući tužbu protiv Srbije.

Izbori u Hrvatskoj krivi za neslaganja

On je, kao razlog nespremnosti Hrvatske da se nagodi naveo predstojeće parlamentarne izbore, zakazane za decembar.

"Nema šanse da bilo koji političar, a posebno ne iz HDZ odustane od tužbe protiv Srbije, jer im je to veliki predizborni adut", dodao je Štrabac, ukazavši da je Hrvatska u petak donela i Zakon o ništavnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije.

Ukoliko Srbija podnese dopunu kontratužbe, Hrvatska će dobiti mogućnost da na nju odgovori, a kako veruje sagovornik Tanjuga, za očekivati je da u prvoj polovini 2013. godine bude zakazan glavni pretres.

Hrvatska je tužbu protiv Srbije za agresiju i genocid podnela 1999. godine.

Srbija je prvo osporavala nadležnost MSP, da bi potom 4. januara 2010. podnela kontatužbu, zbog zločina počinjenih nad Srbima u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Na kontratužbu Hrvatska je odgovorila 20. decembra 2010. godine, a podnesak koji je srpski tim sada pripremio odgovor je na njihove argumente.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda Gotovini - adut Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2011

Srbija je pripremila dopunu kontratužbe protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i predaće je do 4. novembra, ako u međuvremnu ne dođe do poravnanja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Nema nagodbe sa Hrvatima oko tužbe za genocid

Izvor: Press, 23.Okt.2011

Srbija je pripremila odgovor na hrvatske argumente protiv naše kontratužbe, koji će, ukoliko u međuvremenu ne dođe do poravnanja, Međunarodnom sudu pravde u Hagu biti predati do 4. novembra, kada za to ističe sudski rok.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.