Sprečen šverc ljudi

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečen šverc ljudi

Pirot – Na graničnom prelazu Gradina pripadnici MUP-a su u ponedeljak pre podne, u automobilu sa kamp kućicom nemačkih registarskih oznaka pronašli 12 osoba, koje su ilegalno pokušale da pređu granicu. Akcija je izvedena posle višemesečnog praćenja, tako da je presečen još jedan kanal krijumčarenja migranata ka zemljama Evropske unije.

U iznajmljenom automobilu, vlasništvo jedne rentakar firme, kojim je upravljao državljanin Turske Ajhan S. (41), i u kome su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još bile i Ozlem L. (19), turska državljanka, i nemačka državljanka Gulaj C. C. (39), policija je pronašla sakrivene osobe, među kojima je i jedno maloletno lice. Ilegalni migranti su bili smešteni u zadnjem delu vozila ispod ležaja. Policija je prilikom pregleda uočila da je sa desne strane u zadnjem delu vozila ispod ležaja naknadno urađena pregrada zalepljena silikonskom smesom koja sprečava uvid u fabričku šupljinu vozila.

Zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi, turskim državljanima i nemačkoj državljanki je određeno zadržavanje i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji.

Poslednji pokušaj šverca ljudi na teritoriji pirotske opštine desio se 2003. godine kada su Stevan Minić iz Zaječara i njegov sugrađanin Slađan Đorđević, kamionom organizovali i pokušali da prevezu pedesetak Kurda. Minić je 2005. godine osuđen na godinu dana zatvora, a Đorđević na šest meseci. Novim zakonom, koji je stupio na snagu januara 2006. godine, udvostručene su kazne za ovakva krivična dela, tako da su zaprećene zatvorske kazne od jedne do 10 godina.

M .P.

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.