Sporazum NIS-a sa Vladom Srbije o ekološkim projektima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2021, 13:09

Sporazum NIS-a sa Vladom Srbije o ekološkim projektima

Kompanija NIS danas je sa predstavnicima ministarstava rudarstva i energetike i zaštite životne sredine potpisala Memorandum o zajedničkoj realizaciji ekoloških projekata i sporazume o saradnji sa 12 lokalnih samouprava za podršku ekološkim projektima, u koje će NIS uložiti ukupno 107,5 miliona dinara.

Memorandum o saradnji potpisali su generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministarka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaštite životne sredine Irena Vujović, a razmenjeni su sporazumi sa 12 lokalnih samouprava, u čije ime se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da samo svi pojedinci, lokalne samouprave, vlada, ministarstva i kompanije mogu zajedničkim radom da naprave velike korake u ekologiji.

Poručila je da zelena agenda i zelena tranzicija treba da bude naš model rasta koji će omogućiti da se Srbija još više razvija i da samo zajednički i uz društveno odgovorne kompanije možemo da napravimo rezultate.

"Država je tu da napravi uslove, naši uslovi su zakoni, zelena Srbija do 2040. i 2050. godine, mnogo više proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i održivi razvoj na zeleni način", naglasila je Mihajlović.

Navela je da sve što će raditi lokalne samouprave kroz projekte u stvari predstavlja zelenu agendu i dodala da su pred nama promene iz oblasti energetike i životne sredine i da se zato sve odluke donose zajednički sa Ministarstvom zaštite životne sredine

"Sposobni smo da se udružimo i da pokažemo konkretnim rezultatima i projektima šta možemo da uradimo u zaštiti životne sredine i energetici", kaže Mihajlović i navodi da se upućuju razne kritike i nedobronamerne sugestije, jer svaka promena pravi otpore.

Podsetila je da je parlament nedavno usvojio dva važna zakona o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije i da to jeste naša budućnost.

"Nadam se da će oblast zaštite životne sredine u energetici biti nešto što ćemo raditi svih narednih godina", navela je Mihajlović.

Ministarka Irena Vujović kaže da upravo 12 gradova i opština konkurišu za najvažnije ekološke projekte i ističe da je važna društvena odgovornost NIS-a koji je usmerio sredstva u zaštitu životne sredine.

"Razgovarali smo šta je najpotrebnije, a to je zamena kotlarnica, uređenje javnih površina, izgradnja eko parkova. Nalazimo se u velikoj borbi i u velikim izazovima kada govorimo o zaštiti životne sredine, a glavni problem je borba protiv aerozagađenja", rekla je Vujović i dodala da znači svaka pomoć društveno odgovorih kompanija.

Očekuje da će i druge kompanije slediti dobar primer NIS-a i navodi da predstoji zajednička borba u unapređenju životne sredine u koju moraju da se uključe svi i pojedinci i kompanije i predstavnici ministarstava.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev kaže da NIS, kao jedna od najvećih kompanija, nastoji da bude primer po uspešnom razvoju biznisa, ali i po efikasnoj zaštiti životne sredine.

"To su za nas jednako važni prioriteti. Od 2009. u ekološke projekte uložili smo gotovo 120 miliona evra, ali naše investicije u tu oblast su višestruko veće, jer sve naše kapitalne projekte realizujemo sa namerom da unapredimo zaštitu životne sredine", rekao je Tjurdenjev.

Naveo je da nastavkom saradnje sa Vladom Srbije i lokalnim samoupravama kompanija NIS ispunjava svoju viziju i svoj moto - da budućnost pretvara u delo.

"Nastavljamo sa našim prijateljima iz Vlade Srbije i lokalnih samouprava da ulepšavamo Srbiju. Radićemo na tome svakoga dana, uprkos izazovnom vremenu", kaže Tjurdenjev.

Sporazumi sa lokalnim samoupravama su fokusirani na podršku ekološkim projektima i biće realizovani u 12 gradova i opština u kojima NIS sprovodi najveći deo svojih poslovnih aktivnosti i to u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Kanjiži, Novom Bečeju, Srbobranu i Žitištu.

Ukupna sredstva od 107,5 miliona dinara biće usmerena na unapređenje zaštite životne sredine u tim gradovima i opštinama kroz uvođenje sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zamenu kotlova, uređenje javnih gradskih parkova i parkovskih površina, sadnju autohtonih vrsti biljaka, postavljanje inovativnih ekoloških parkovskih elemenata, solarno osvetljenje parka, postavljanje reciklažnih kanti i kontejnera.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zahvalio je NIS-u na 11 godina iskrene i kvalitetne saradnje i borbe za lepšu, razvijeniju, bezbedniju i čistiju Srbiju.

"Verujem da ova etapa koju danas otvaramo u saradnji Vlade i NIS-a i nas sa lokalnog nivoa dokazuje da je Srbija dovoljno ojačala, sazrela i osnažila se da povede računa o svakom aspektu života građana i onome što se danas najčešće zloupotrebljava", rekao je Vučević.

Naveo je da su u okviru kampanje "Zajednici zajedno" spojene zaštita životne sredine i energetika i da to nisu sukobljene strane za postizanje održivog razvoja.

"Spremni smo da se kao gradovi takmičimo sa najboljim projektima i da brinemo o građanima u svim delovima Srbije i da već kandidujemo ideje za 2022. godinu", kaže Vučević.

Potpisivanjem sporazuma sa 12 lokalnih samouprava ujedno počinje i ovogodišnji konkurs NIS-ovog programa društvene odgovornosti "Zajednici zajedno" koji će trajati do 5. jula, a o izboru projekata odlučivaće komisija sastavljena od predstavnika NIS-a, lokalnih samouprava, kao i ministarstava rudarstva i energetike i zaštite životne sredine.

Od 2009. godine NIS je u okviru programa "Zajednici zajedno" u razvoj lokalnih samouprava uložio oko 1,4 milijarde dinara i realizovao više od 1.000 projekata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.