Spasojević naredio trovanje Čumeta

Izvor: Politika, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasojević naredio trovanje Čumeta

Ključeve kancelarije u Gepratovoj atentatori našli u vratima. – Po hiljadu evra za "Difens roud"

Aleksandar Simović, optužen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, nije juče doveden na nastavak procesa, jer do početka suđenja sud nije bio zvanično obavešten o njegovom hapšenju. Tek posle podne u sud je stigao telegram iz policije o hapšenju Simovića, na osnovu čega je izdata naredba da on danas bude doveden u sudnicu.

Suđenje je juče nastavljeno postavljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pitanja svedoku saradniku Dejanu Milenkoviću Bagziju. Na pitanje ko je atentatorima dao ključeve od kancelarije broj 55 u zgradi u Gepratovoj 14, iz koje je pucano na premijera, Bagzi je odgovorio da su ti ključevi bili u ključaonici, sa spoljne strane, kada su Ninoslav Konstantinović i Aleksandar Simović našli tu prostoriju kao pogodnu za atentat. Zanimljivo je bilo i nešto što tužilaštvo do sada nije znalo, da je drugooptuženi Zvezdan Jovanović učestvovao i u dizanju u vazduh preduzeća "Difens roud" Ljubiše Buhe. Bagzi je, naime, rekao da je Jovanović za tu "akciju" dobio od Dušana Spasojevića na poklon jedan pištolj i hiljadu evra.

– To je dobio za učestvovanje u dizanju u vazduh Buhine firme "Difens roud". Legija je došao i uzeo 10.000 evra i 10 pištolja da podeli pripadnicima JSO-a koji su učestvovali – kazao je Bagzi. Zvezdan Jovanović, da podsetimo, nije među optuženima za miniranje ovog preduzeća.

Na pitanje Srđe Popovića, advokata porodice Đinđić, Bagzi je detaljnije opisao šta je bio cilj telefonskog razgovora između Dušana Spasojevića, šefa "zemunskog klana", i Nenada Opačića, vođe "veterničkog klana", u toku pobune JSO-a. U tom razgovoru Spasojević je rekao da jedino Vojislav Koštunica, tadašnji predsednik SRJ, može da reši problem.

– Spasojević je znao da se taj telefon prisluškuje, to mu je rekao Milorad Ulemek Legija. Cilj je bio da onaj ko sluša pomisli da Koštunica stoji na strani Spasojevića i Legije – rekao je Bagzi. On je objasnio da Spasojević time nije rizikovao da otkrije svoju ulogu u pobuni jer je to već bilo poznato.

– Nije se krila njegova veza. Čedomir Jovanović je dolazio kod njega povodom pobune – nastavio je Milenković. – Ali zbog čega vi mene uvlačite u politiku? Koštunica je rekao da lekari protestuju u belim mantilima, a Spasojević je rekao: "To nam treba". Njegov cilj je bio razdor kao i u slučaju bacanja bombe na prostorije DSS-a. Onda bi se Legija pojavio kao spasitelj, napravio bi kontakt sa nekim iz DSS-a i kazao da je to uradio neko iz DS-a.

On je još jednom rekao da je ubistvo premijera bilo političko, dodajući da je Spasojević dva puta išao kod Vojislava Šešelja, ali da je lider SRS-a ipak odlučio da ode u Hag.

Na pitanje advokata Nenada Vukasovića da li je Sredoje Šljukić zvani Šljuka ubijen jer je to tražio Čedomir Jovanović, Milenković je rekao da je ovaj zločin naredio Spasojević.

– To nije bilo zbog Jovanovića, nego zbog Šljukićevih kontakata sa Ljubišom Buhom – rekao je svedok.

Advokata Vukasovića interesovalo je da Bagzi objasni Spasojevićev komentar, kada je na TV snimku od Zorana Janjuševića pomislio da je premijer. Spasojević je tada rekao: "Pijani Zvezdan, on je slučajno ubio Darka Ašanina". Milenković je izjavio da ne zna da li je Zvezdan stvarno ubio Ašanina.

Na pitanja o poznanstvu sa Ljubišom Buhom Čumetom i njegovom suprugom Ljiljanom, Bagzi je ispričao:

– Dugo ih znam, Buha i ja smo radili zajedno, bavili se kriminalom. Dušanova ideja je bila da Ljiljana otruje Čumeta. On joj je pričao da je Čume vara. Moguće je da je ideju o trovanju dobio od doktora Risovića iz Urgentnog centra, pričalo se da je on doneo taj otrov – rekao je Bagzi.

On je izjavio da Spasojević nije poznavao Željka Ražnatovića Arkana, ali je ipak odlučio da likvidira one koji su umešani u ubistvo Arkana, u dogovoru sa Legijom, ubijajući i druge koje je smatrao svojim neprijateljima. Rekao je i da je Spasojević planirao da otvori hotele u Švajcarskoj.

– Nikad se nisam drogirao, ali sam jednom probao "travu". Bilo je to kada sam se sa Legijom vraćao iz Jagodine, on je pušio "travu" u kolima. Tamo smo išli da se on sretne u šumi sa nekim advokatom, prijateljem sudije koji sudi "Ibarsku magistralu". Taj prijatelj je preneo da sudija jedino traži da mu se sin obezbedi – ispričao je Milenković, ne imenujući sudiju na koga se ova priča odnosi.

Jedno od pitanja koje mu je postavljeno bilo je i da li je Duško Maričić Gumar, komandant JSO-a u vreme atentata, znao za pripremu ubistva premijera Đinđića. Milenković je rekao da se o tome nije govorilo, ali da je pominjano da Jovanović i Maričić nigde ne idu zajedno. On je rekao da je Maričić verovatno znao za planove dizanja u vazduh trafo-stanice na Bežaniji, Železničkog mosta u Beogradu i zauzimanja aerodroma, što je trebalo da se uradi "ako posle atentata nešto krene loše".

Bagzi je ponovio da on, Luković i Spasojević nisu bili naoružani u kući u Meljaku dugim cevima, već da je samo Spasojević imao jedan pištolj "bereta".

Za optuženog Branislava Bezarevića, radnika BIA koji je dojavljivao podatke o kretanju premijera, Bagzi je izjavio da je "budala koja voli pare". On je rekao da Bezarević nije rekao kojom brzinom se kreće kolona premijerovih vozila, već samo da "vozač Sale slabo vozi jer ništa ne vidi". On je i juče ponovio da Legija i Spasojević nisu očekivali vanredno stanje posle ubistva Đinđića i da je Spasojević pomislio da ga je Ulemek izdao. Takođe je ponovio da je Spasojević naredio da se puška kojom je izvršen atentat zakopa u Novom Beogradu kako bi "imao u šaci Zvezdana i Legiju".

Na kraju jučerašnjeg suđenja sudija Nata Mesarović saopštila je da je u sud u međuvremenu stiglo obaveštenje policije da je Aleksandar Simović priveden u taj sud kod istražnog sudije. Ona je rekla da će pre uzimanja podataka od Simovića biti završeno saslušanje Milenkovića. Danas bi trebalo da mu pitanja postavljaju advokati koji do sada nisu stigli na red, posle čega se očekuje suočavanje Bagzija sa optuženima.

D. Čarnić - A. Petrović

[objavljeno: 28.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.