Izvor: B92, 08.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasilački čamac Rečnoj policiji

Beograd -- Rečna policija dobila je moderan, gumeni čamac koji će se isključivo koristiti za spasavanje osoba iz vode.

Rečna policija u Beogradu dobila je od opštine Stari grad najmoderniji čamac, čija je vrednost 1,1 milion dinara. Komandir tog odeljenja MUP-a Srbije Zoran Stanković rekao je na svečanoj dodeli da su za spasavanje dosad korišćeni čamci koji su bili veliki i kojima je bilo teško prići žrtvi da bi se bezbedno izvukla iz vode.

Tri patrolna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čamca, koliko su ih do danas imali, koristili su se za sve akcije Rečne policije, ali njima, zbog velikih gabarita, nisu mogli svuda da pristanu.

Za razliku od aluminijumskih čamaca velikih gabarita, mali gumeni čamac sa plastičnim koritom, ali jakim motorom, predviđen je upravo za brze akcije spasavanja, ali i moguće intervencije na nepristupačnom priobalju.

Čamac razvija prosečnu brzinu od 70 kilometara na čas, tako da je Rečnoj policiji za akciju spasavanja, na primer ispod Pančevačkog mosta, potrebno samo 2,5 minuta.

"Član veća opštine Stari grad, gospodin Bilbija, i ja kao predsednik naklonjeni smo rekama i naravno, brinemo za bezbednost građana, zbog toga smo i odlučili da poklonimo ovaj čamac čija je vrednost oko milion dinara rečnoj policiji", kaže Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad.

Inače, u toku godine Rečna policija je spasila 18 osoba koje su pokušale da izvrše samoubistvo skakanjem sa mosta u Savu.

Rečna policija Beograda pokriva 200 kilometara leve i desne obale Dunava i Save. Pored spasavanja života oni kontrolišu saobraćaj i brinu za bezbednost kako na priobalju tako i na vodi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.