Spasao život saigraču, dobio medalju

Izvor: Blic, 21.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasao život saigraču, dobio medalju

BUDIMPEŠTA - Napadači su krenuli na mene, počeo sam da trčim i oni su ubrzo odustali. Tada sam video Ivana Pešića, saigrača iz tima koga su takođe jurili, i on mi je rekao: "Molim te, pomozi mi, izgleda da su i mene uboli". Pogledao sam ispod majice i u predelu slabine video veliku rasekotinu. Stisnuo sam je rukom i poveo ga u bolnicu - priča za "Blic" rukometaš mađarskog Vesprema Uroš Vilovski (25), koji je spasao život svom kolegi Ivanu Pešiću, teško povređenom u napadu 8. februara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispred kluba "Patriota".



U napadu na rukometaše Vesprema ubijen je pivotmen, rumunski reprezentativac Marijan Kozma, dok su srpski reprezentativac Žarko Šešum i hrvatski golman Ivan Pešić teško povređeni. Zbog pružanja pomoći povređenom saigraču Vilovski je prošle srede dobio zlatnu spomen medalju grada Vesprema, koju mu je uručio gradonačelnik Janoš Debrecenji. I lekari bolnice u Vespremu, koji su pružili pomoć, a zatim i operisali Pešića, ocenili su da je "pacijent stigao samo pet minuta kasnije sigurno ne bi bio živ zbog obilnog krvarenja".

- Do bolnice sam držao Pešića. Hodao je tih 400, 500 metara. Gubio je snagu i žalio se da oseća bolove u stomaku. Po ulasku u bolnicu predao sam ga lekarima, ali sam sve vreme bio uz njega - nastavlja s pričom Vilovski.

Kada se priseti te noći između subote i nedelje, kada su proslavljali rođenje sina saigrača Gergeja Ivančika, Vilovskom su još pred očima slika nepomičnog Kozme kako leži ispred kluba.

- Video sam kako Kozma pada. Šešum mu je bio najbliži, a ja sam bio iza njega. Šešum je pokušao da Kozmu vrati u život, izvlačio mu je jezik. Međutim, kada sam video nepomičnog Kozmu, odmah sam pomislio da je mrtav. Uhvatio sam se za glavu i okrenuo, a u tom trenutku sam čuo tup udarac. Napadači su tada udarili Šešuma i njih petnaestak je krenulo ka meni i Pešiću, ali sam uspeo da pobegnem - priseća se Vilovski.

O nagradi koju je za hrabri čin dobio od grada Vesprema, srpski rukometaš kaže da mu je draga, a predsednik MKB Vesprema Akoš Hunjadfalvi juče je izjavio da to što je Vilovski uradio je pravi ljudski podvig i da će ga klub predložiti za dodelu ordena za spasavanje života.

- Ta medalja ne znači mnogo, koliko taj čin spasavanja povređenog čoveka. Evo, sad me je zvao. Izvadili su mu konce, izašao je iz bolnice. U svom stanu je. žali se da grejanje nije baš najbolje, da mu donesemo neku grejalicu. Početkom sledeće sedmice trebalo bi da otputuje u Hrvatsku na kućno lečenje - kaže Vilovski i dodaje da je u kontaktu i sa Šešumom, koji je od ponedeljka na kućnom lečenju u Bačkoj Palanci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.